Γιούς Κάμπος: Το λιβάδι με τις σπάνιες τουλίπες doerfleri στις μεγάλες του δόξες (ΦΩΤΟ) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Γιούς Κάμπος: Το λιβάδι με τις σπάνιες τουλίπες doerfleri στις μεγάλες του δόξες (ΦΩΤΟ)

 


Μπορεί την περίοδο της πλήρους άνθισης τους να είναι πολυάριθμες όμως θεωρούνται σπάνιες και ως εκ τούτου προστατευόμενες.


Οι τουλίπες doerfleri αποτελούν σήμα κατατεθέν για το λεκανοπέδιο του Αμαρίου και τον διάσημο πλέον Γιούς Κάμπο του.


Βοτανολόγοι απ ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται την άνοιξη αυτή την περιοχή για να μελετήσουν το ξεχωριστό αυτό ενδημικό λουλούδι, που γεμίζει τον κάμπο και με το κατακόκκινο χρώμα του δημιουργεί εικόνες μοναδικές.


Η Tulipa doerfleri αναπαράγεται με βολβούς και είναι περιορισμένη στο βιότοπο της με τη μεταφορά των βολβών της να γίνεται μέσα από τη φυσική καλλιέργεια του εδάφους.


Μέσα σε περιφραγμένες εκτάσεις, κάποιες εκ των οποίων σκαμμένες σχετικά πρόσφατα, ξεπηδούν εκατοντάδες τουλίπες που γίνονται ένα με τις άγριες ορχιδέες, τις ίριδες και τα υπόλοιπα αγριολούλουδα τα οποία συναντάμε στο Γιούς Κάμπο.


Επειδή υπήρξε περίοδος ανεξέλεγκτης κοπής της τουλίπας από επισκέπτες που δεν τους αρκούσε να θαυμάσουν από κοντά την ομορφιά της αλλά την ήθελαν και στα βάζα ή στις γλάστρες των σπιτιών τους, το 1981 ανακηρύχθηκε με Προεδρικό Διάταγμα προστατευόμενο είδος, οπότε πλέον και με το νόμο απαγορεύεται να κόβουμε ή να ξεριζώνουμε τουλίπες doerfleri.


Οι εικόνες που βλέπετε αποτυπώνουν τις τουλίπες doerfleri σε όλο τους το μεγαλείο και σε περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη άνθηση. Περισσότερα για το Γιούς Κάμπο και την ονομασία του μπορείτε να διαβάσετε εδώ












Σελίδες