Η Αγία Παρασκευή στην καταπράσινη ρεματιά στο Ξεκινάδο κοντά στην Πυργού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Η Αγία Παρασκευή στην καταπράσινη ρεματιά στο Ξεκινάδο κοντά στην Πυργού

 




Σε μια όμορφη και καταπράσινη ρεματιά, δίπλα στον ποταμό Ξενικάδο, έξω από τον οικισμό της Πυργούς στην πρώην επαρχία Μαλεβιζίου, είναι κτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.


Σε μαρμάρινη, εντοιχισμένη πλάκα, που βλέπουμε στην είσοδο, διαβάζουμε πως το εκκλησάκι ανακαινίσθηκε το 1942  από το Μιχαήλ Εμμ. Χαιρέτη ή Πιτήδειο. Ωστόσο για το αρχικό κτίσμα που υπήρχε στο σημείο δε γνωρίζουμε ακριβώς το χρόνο κτίσης και αν κρίνουμε από την εκκλησιαστική προϊστορία της Πυργούς πρέπει να ήταν πολύ παλιό.


Η περιοχή πάντως που επιλέχθηκε για να ανεγερθεί η Αγία Παρασκευή ήταν πριν από κάμποσες δεκαετίες πολύ ζωντανή εξαιτίας των νερόμυλων που λειτουργούσαν εκεί συγκεντρώνοντας κόσμο όχι μόνο από την Πυργού αλλά απ' όλα τα κοντινά χωριά.


Στον ποταμό Ξενικάδο, που κυλά δίπλα από την Αγία Παρασκευή, σώζονται μάλιστα τα ερείπια ενός τέτοιου νερόμυλου.


Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο ποτάμι όσο απομακρύνεται από την Πυργού ενισχύεται με το νερό άλλων ρεμάτων και καταλήγει να σχηματίζει το Γαζανό Ποταμό που εκβάλει στην περιοχή της Αμμουδάρας.


Το τοπίο γύρω από το μικρό εκκλησάκι είναι παραμυθένιο. Η βλάστηση πυκνή και οργιώδης, με το νερό του ποταμού να σχηματίζει μικρούς καταρράκτες χωρίς να λείπουν και τα νερά που βγαίνουν μέσα από φυσικές ή τεχνητές στοές-λαγούμια. Εξάλλου το τοπωνύμιο Βουρβουλωτή, που συναντάμε στην περιοχή, υποδηλώνει ακριβώς αυτό, δηλαδή την παρουσία νερού που καταλήγει εκεί από άλλα κοντινά σημεία.


(Αντλήθηκαν πληροφορίες το βιβλίο "Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων", Κωστής Σπ. Μαστρογιαννάκης).

Δείτε επίσης:


Οι νερόμυλοι στην πλούσια σε νερό Πυργού-Μνημεία μιας άλλης εποχής


Το σπίτι της Οικογένειας Βρεττάκη στην Πυργού-Εδώ φιλοξενήθηκε ο Βενιζέλος σε μια δύσκολη στιγμή του


Η εντυπωσιακή μεσαιωνική εγκατάσταση παραγωγής κρασιού σε Μεσαμπελίτη και Σκεπαστά στην Πυργού










Σελίδες