Η πηγή με το γλυκό νερό εκεί που σκάει το κύμα στον Άγιο Παύλο Σφακίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Η πηγή με το γλυκό νερό εκεί που σκάει το κύμα στον Άγιο Παύλο Σφακίων

 


Είναι από εκείνα τα μέρη όπου πηγαίνεις και νιώθεις πως γίνεσαι ένα με τα θαύματα της φύσης και τα μοναδικά δημιουργήματα των ανθρώπων σε προηγούμενους αιώνες.


Η περιοχή που ξεκινά από την Αγία Ρουμέλη και φθάνει ως τον Άγιο Παύλο στη Σελούδα  Σφακίων, κι ακόμα μακρύτερα, είναι ένας τόπος που η ομορφιά του είναι τόσο πλούσια που σου προσφέρει ένα μεγάλο κομμάτι να πάρεις κι εσύ φεύγοντας από εκεί.


Πλησιάζοντας τον Άγιο Παύλο, στην περιοχή Οπίσω Αιγιαλοί, εκεί όπου οι νότιες απολήξεις των Λευκών Ορέων συναντούν το δάσος και βουτάνε στα καθάρια νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους, υπάρχει κάτι που εντυπωσιάζει, πέρα από τον ίδιο το ναό η ανέγερση του οποίου αποδίδεται στον Όσιο Ιωάννη τον Ξένο, γύρω στο 1040.




Περπατώντας λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία και φθάνοντας στο σημείο όπου σκάει το κύμα σχηματίζεται μια κοιλότητα στο χοντρό βότσαλο της παραλίας.


Το νερό που υπάρχει εκεί δεν είναι αλμυρό, ούτε γλυφό, αλλά πηγαίο και καθάριο.


Όταν δεν έχει κύμα, ώστε να αναμειχθεί με το νερό της θάλασσας, μπορείς να πιείς και να ξεδιψάσεις χωρίς να καταλάβεις διαφορά από το νερό της βρύσης ή μάλλον απολαμβάνοντας ένα νερό σαφώς καλύτερο από της βρύσης μια και είναι πολύ δροσερό και προέρχεται από πηγή που βρήκε διέξοδο σε αυτό το ανέλπιστο σημείο.


Οι πεζοπόροι που αγαπούν αυτόν τον τόπο και οργανώνουν συχνά πεζοπορίες όταν φθάνουν στον Άγιο Παύλο πάντα πίνουν απ' αυτό το νερό που ειδικά το καλοκαίρι έρχεται σαν μάνα εξ ουρανού να σβήσει τη δίψα τους από το περπάτημα στον καυτό ήλιο.


Είναι κι αυτό ένα μικρό θαύμα, από τα πολλά που προσφέρει η Κρήτη στους ανθρώπους της, με την ελπίδα πως θα σεβαστούν τα φυσικά της δημιουργήματα και δεν θα τα ισοπεδώσουν όλα στο βωμό του χρήματος... αν και κοιτάζοντας λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Παύλο το αυθαίρετο κτίσμα στον αιγιαλό μάλλον θα νιώθει πως δεν τα έχει καταφέρει.


Δείτε επίσης:


Ο 'Αγιος Παύλος στη Σελούδα Σφακίων-Μετρά σχεδόν χίλια χρόνια ζωής


Αγία Ρουμέλη, αγκαλιά με τη θάλασσα και το πιο επιβλητικό φαράγγι της Κρήτης


Το δασικό-παραθαλάσσιο μονοπάτι της Σελούδας που κόβει την ανάσα με τις μαγικές εικόνες του





Σελίδες