Η πανέμορφη Ρίχτρα του Κερατόκαμπου-Ένας καταρράκτης υπερθέαμα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Η πανέμορφη Ρίχτρα του Κερατόκαμπου-Ένας καταρράκτης υπερθέαμα

 


Διασχίζει το φαράγγι της Πορτέλας και χύνεται ορμητικός στον Κερατόκαμπο δημιουργώντας εικόνες απίστευτης ομορφιάς.


Ο λόγος για τον καταρράκτη,Ρίχτρα όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, στον Κερατόκαμπο.


Τρέχει σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου όμως το χειμώνα είναι στις μεγάλες του δόξες. Μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί αρκετές βροχές και χιόνια, γίνεται διπλός και τριπλός!.


Το e-storieskritis.gr είχε μάλιστα τη μεγάλη χαρά να τον φωτογραφήσει έχοντας στη βάση του ένα ουράνιο τόξο, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε καταρράκτες.


Ο βρετανός πλοίαρχος και περιηγητής Tomas Spratt περνώντας το 1851 από την περιοχή περιγράφει: «Στα μισά του δρόμου προς το λόφο περάσαμε από ένα ερειπωμένο μετόχι με ένα νερόμυλο τον οποίο περιστρέφει ένα ρυάκι που ρέει ορμητικά στο γκρεμό». Ενδεχομένως η αναφορά του να αφορά στο μύλο που υπήρχε στο μετόχι του Ναϊλή Πασά, ακριβώς κάτω από τη Ρίχτρα, όπως σημειώνει ο συγγραφέας Αντώνης Στιβακτάκτης.


Οι ντόπιοι, πέρα από το νερόμυλο, αξιοποιούσαν παλιά τα νερά του καταρράκτη και για πότισμα και αυτό μαρτυρούν τα κανάλια που έχουν δημιουργήσει και φθάνουν ως τις καλλιέργειες της περιοχής.


Δυστυχώς σήμερα οι τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβάζει η Ρίχτρα του Κερατόκαμπου μένουν αναξιοποίητες και χύνονται στη θάλασσα μέσω του ποταμού που δημιουργείται στο σημείο. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι ποτίζουν τα θερμοκήπια και τις άλλες καλλιέργειες τους με νερό από δεξαμενές και γεωτρήσεις.


Και δεν είναι μόνο αυτό, αναξιοποίητος παραμένει και ο ίδιος ο καταρράκτης σε μια περιοχή που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο και θεωρείται τουριστική.


Το καλοκαίρι λόγω της παραλιών που διαθέτει ο Κερατόκαμπος συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών αλλά το χειμώνα ερημώνει και δεν μπορεί να βρει κανείς σχεδόν ούτε καφέ να πιεί σε κάποιο ανοικτό κατάστημα.


Αν ωστόσο το μονοπάτι και ο χώρος γύρω από τη Ρίχτρα είχαν διαμορφωθεί κατάλληλα για ασφαλές περπάτημα και απόλαυση της εικόνας που προσφέρει τότε ίσως ο Κερατάκαμπος να ήταν επισκέψιμος και το χειμώνα.


Το τοπίο οδεύοντας προς τη Ρίχτρα είναι εκπληκτικό, με τεράστιους βράχους, μικρές σπηλαιώσεις, δέντρα και τον ήχο του νερού να προϊδεάζει για την κατάληξη της διαδρομής.


Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος έχει σηματοδοτήσει τη διαδρομή κι έχει φτιάξει σε ένα σημείο της, με δύσκολο πέρασμα, αυτοσχέδια σκαλοπάτια, όμως αυτό δεν αρκεί.


Είναι πραγματικά κρίμα αυτή η ομορφιά να μην φέρνει ζωή στον τόπο κι αυτό είναι κάτι που ο Δήμος Βιάννου πρέπει να σκεφτεί σοβαρά.


Δείτε επίσης:


Μύλος στο Χόνδρο της Βιάννου: Ο μικρός συνοικισμός με τους νερόμυλους και τα πολλά παιδιά


Η όμορφη παραλία Μεάκης δυτικά της Άρβης


Οι Πέντε Πέτρες νότια του νομού Ηρακλείου















Σελίδες