Το Μετόχι στα Ξεράμπελα Καβουσίου και το σαρνίτσι που έδινε ζωή με το νερό του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Το Μετόχι στα Ξεράμπελα Καβουσίου και το σαρνίτσι που έδινε ζωή με το νερό του

 



Ξεράμπελα αποκαλούν οι Καβουσανοί ένα τοπωνύμιο, ψηλά πάνω από το χωριό τους, με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα κι όλη τη γύρω περιοχή όπου κατά το παρελθόν διέθεταν πολλές και ακμαίες καλλιέργειες.


Σήμερα στον τόπο αυτό υπάρχουν μόνο απομεινάρια αυτού του παρελθόντος που μαρτυρούν πως κάποτε είχε ζωή.


Δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βλέπουμε ένα από τα χαρακτηριστικά μετόχια του Καβουσίου, δηλαδή ένα μικρό αγροτικό οικισμό που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι την περίοδο που καλλιεργούσαν κι έκαναν τη συγκομιδή από τις ελιές και τα αμπέλια τους.


Τα μικρά σπιτάκια με τα εσωτερικά πατητήρια έχουν μετατραπεί σε ερείπια παρότι, για να πούμε την αλήθεια, αυτός ο τόπος είναι από τους πλέον όμορφους και θα άξιζε κανείς να διατηρεί έστω ένα δωμάτιο για να μπορεί να θαυμάζει τη θέα προς το Καβούσι, το Θόλο και την Ψείρα και να ξεκουράζει τα μάτια και την ψυχή του.


Κι αν στις μέρες μας τα Ξεράμπελα μοιάζει να υποφέρουν από έλλειψη νερού παλιά διέθεταν κι απ' αυτό σε αφθονία. Το μαρτυρά ένα σαρνίτσι που συναντάμε λίγο πιο κάτω. Οι ντόπιοι λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους είχαν φτιάξει σκαλοπάτια για να κατεβαίνουν και να παίρνουν το νερό τους ενώ υπήρχαν γύρω του στέρνες και δομές για το πότισμα των ζώων.


Στην ευρύτερη περιοχή είχαν ανοιχθεί αρκετά πηγάδια για να μπορούν οι άνθρωποι που μετακινούνταν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα να έχουν πόσιμο νερό αλλά και για να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους.


Το Καβούσι και τα περίχωρα του διαθέτουν ένα ιδιαίτερο αγροτικό σύστημα δομημένο πάνω σε πολλά μικρά μετόχια, διάσπαρτα στα ορεινά μέρη όπου καλλιεργούσαν. Εκεί μετακινούνταν από το χωριό  και διέμεναν για όσο καιρό έπρεπε να φτιάχνουν τη γη τους και να μαζεύουν τους καρπούς της. Όταν πια η γη εγκαταλείφθηκε εγκαταλείφθηκαν και τα περισσότερα μετόχια.


Δείτε επίσης


Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής στα Ξεράμπελα Καβουσίου


Στην καθιά των Ξεραμπέλων στο Καβούσι της Ιεράπετρας με την αξεπέραστη θέα


Ο σπήλιος του Δράκου στο Καβούσι Ιεράπετρας-Ποια ήταν η χρήση του






Η πηγή, σαρνίτσι τη λένε οι ντόπιοι




Μια από τις στέρνες που βλέπουμε στα Ξεράμπελα


Σελίδες