Ο παλιός ναός του Αγίου Αθανασίου στις Λιθίνες Σητείας με τα δυο αρκοσόλια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ο παλιός ναός του Αγίου Αθανασίου στις Λιθίνες Σητείας με τα δυο αρκοσόλια

 


Σε κεντρικό σημείο του οικισμού των Λιθινών στη Σητεία, κοντά στο εντυπωσιακό παλιό σχολείο, είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Αθανασίου.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό χρονολογημένο στον 15ο αιώνα.


Το μήκος του δεν ξεπερνάει τα 6 μέτρα γι' αυτό και προστέθηκε νάρθηκας ώστε να διευρυνθεί αλλά και για να φιλοξενήσει το 1603 τον οικογενειακό τάφο του ευγενούς άρχοντα Γεωργίου Βλάχου.


Ο τάφος φέρει μαρμάρινη επιγραφή, η οποία μας δίνει τις πληροφορίες για την ταφή του Γεωργίου Βλάχου ενώ καταλήγει σε αέτωμα.


Τοιχογραφικό διάκοσμο δεν φέρει ο μικρός ναός.




Εξωτερικά, στην νότια πλευρά του, προσαρτήθηκε και σώζεται σ’ ένα μεγάλο τμήμα του ένα ακόμα περίτεχνο ταφικό μνημείο (αρκοσόλιο) με άγνωστη ταφή. 


Στην άκρη του διακρίνονται εξάλλου, αν και το μικρό κυπαρίσσι κάνει φιλότιμες προσπάθεις να τα κρύψει, τα χαρακτηριστικά διακοσμητικά εφυαλωμένα πινάκια που συναντάμε σε βυζαντινούς ναούς.


Η παρουσία δυο ταφικών μνημείων υποδηλώνει πάντως τον κοιμητηριακό χαρακτήρα του ναού, κι όπως λένε οι ντόπιοι και εξωτερικά, στη μεγάλη αυλή που υπάρχει γύρω από την εκκλησία, υπήρχαν τάφοι.


Ο ναός πανηγυρίζει και τιμά τον Άγιο Αθανάσιο στις 18 Ιανουαρίου.








Τα πινάκια δίπλα από το εξωτερικό ταφικό μνημείο


Σελίδες