Στην καθιά των Ξεραμπέλων στο Καβούσι της Ιεράπετρας με την αξεπέραστη θέα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Στην καθιά των Ξεραμπέλων στο Καβούσι της Ιεράπετρας με την αξεπέραστη θέα

 


Καθιά στην περιοχή του Καβουσίου Ιεράπετρας αποκαλούν το σημείο,κάτω από δέντρα και με απέραντη θέα, όπου παλιότερα τοποθετούσαν μια ή περισσότερες πέτρες βολικών διαστάσεων και αναγλύφου, για να κάθονται και να ρεμβάζουν.


Κι αν νομίζετε πως αυτές οι επιλογές γίνονταν τυχαία δείτε την καθιά που σας παρουσιάζουμε στα Ξεράμπελα Καβουσίου και θα καταλάβετε πως άλλοι θα πλήρωναν για να μπορέσουν, έστω για λίγα λεπτά, μέσα στην ηρεμία και την ομορφιά αυτού του τόπου, να καθίσουν εκεί και να καθαρίσουν το μυαλό τους από κάθε σκέψη.


Όπως μας είπε ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, που μας γνώρισε την καθιά, συνήθως διάλεγαν να τοποθετήσουν πέτρες, φτιάχνοντας καθιά, κάτω από δέντρα με παχύ ίσκιο, σε ψηλά σημεία που τους προσέφεραν εκπληκτική θέα.


Η καθιά των Ξεραμπέλων, (τόπος όπου οι Καβουσανοί διατηρούσαν μετόχια) είναι ίσως η κορυφαία της περιοχής.  Κάτω από μια ελιά, που μετρά πολλά χρόνια ζωής, κοντά στον ενετικό ναό της Αγίας Παρασκευής, είχαν φτιάξει την καθιά τους οι μετοχάρηδες κι από κει έβλεπαν εικόνες μαγικές.


Το οπτικό τους πεδίο "έπιανε" τη βουνοκορφή Καψάς με το πυραμοειδές σχήμα, την ακρόπολη του Αζοριά, την ονειρεμένη νησίδα Ψείρα, το Καβούσι, τη θάλασσα του Θόλου, τον ερειπωμένο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, την παλιά μονή της Παναγίας Πρωτοσεπτεμβριανής, το δάσος με τα κυπαρίσσια που απλώνονταν στα πόδια τους ενώ όταν ο καιρός ευνοούσε έβλεπαν μέχρι το ακρωτήριο του Αφορεσμένου.


Στην καθιά μπορούσαν να βρεθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είχαν ελεύθερη από δουλειές κυρίως όμως αποσπέριζαν με κουβεντούλα αφήνοντας πίσω τις έγνοιες της καθημερινότητας.


Αλήθεια αν αντί για την τηλεόραση και τους υπολογιστές είχαμε όλοι εμείς στις πόλεις το προνόμιο μιας καθιάς τι θα επιλέγαμε; Εμείς που είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην καθιά των Ξεραμπέλων δίχως συζήτηση αυτήν θα διαλέγαμε και το γιατί το βλέπετε στο συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό.


Μια ακόμα καθιά, για ολόκληρη παρέα όμως πετύχαμε και κάτω από πρίνο στον αρχαιολογικό χώρο του Βρόντου στο Καβούσι. Κι εκεί η θέα προς τη θάλασσα ήταν μοναδική ενώ αυτοί που την χρησιμοποιούν (υποθέτουμε αρχαιολόγοι και ντόπιοι εργάτες) έχουν στήσει και πέτρινο αυτοσχέδιο τραπεζάκι στο σημείο.




Η θέα από την καθιά των Ξεραμπέλων

Η καθιά στο Βρόντο


Σελίδες