Ο 'Αγιος Ευστράτιος στο Μαθέ Αποκορώνου και η ιστορία με το αφορεσμό που τον γκρέμισε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ο 'Αγιος Ευστράτιος στο Μαθέ Αποκορώνου και η ιστορία με το αφορεσμό που τον γκρέμισε

 


Βόρεια του οικισμού Μαθές στον Αποκόρωνα Χανίων, σε μια περιοχή γεμάτη αιωνόβιους δρύες και ελιές, είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ευστρατίου.


Η αλήθεια είναι πως όταν ακούσει κανείς την ιστορία του για πρώτη φορά τρομάζει όμως πηγαίνοντας εκεί και νιώθοντας τη γαλήνη του καταπράσινου σκηνικού με τα ψηλά δέντρα και  το μυρωδάτο φλισκούνι και απήγανο αλλάζει γνώμη.


Εξάλλου η ιστορία του αποτελεί μια παράδοση που κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, κι έτσι αν θέλει την πιστεύει ή αν θέλει την απορρίπτει.


Όπως μας διηγήθηκε η ηλικιωμένη Καλλιόπη Δρακάκη, που μας συνόδευσε στην επίσκεψη μας στο ναό, εκεί πολύ παλιά υπήρχε ένα άλλο κτίσμα από το οποίο διασώθηκε μόνο ένα μικρό τμήμα του ιερού.


Λένε πως ο Οθωμανός Αγάς που ζούσε στην περιοχή προκάλεσε μια μέρα τον ιερέα του χωριού, για να πεισθεί πως η θρησκεία μας έχει δύναμη, να διαβάσει αφορεσμό μέσα στον Άγιο Ευστράτιο και να το κάνει μέχρι που να δει την εκκλησία να γκρεμίζεται.


Πράγματι ο ιερέας άρχισε να διαβάζει τον αφορεσμό και ξαφνικά αυτό που νόμιζε αδύνατο ο Αγάς συνέβη. Η εκκλησία γκρεμίστηκε και έμεινε όρθιο μόνο το κομμάτι της όπου βρισκόταν ο ιερέας.


Για δεκαετίες ο ναός παρέμεινε ένας σωρός από πέτρες μέχρι πριν από κάμποσα χρόνια που η κ. Καλλιόπη, η οποία ευλαβείται ιδιαίτερα τον Άγιο Ευστράτιο, έκανε το ξεκίνημα για την αναστύλωση του. Σιγά σιγά και με τη βοήθεια άλλων ξανακτίστηκε η εκκλησία από την αρχή, όπως τη βλέπουμε σήμερα.


Μάλιστα διάβασαν και ειδικές ευχές για να απαλλαγεί από κάθε υπόνοια περί αφορεσμού.


Σε σημείο στο εσωτερικό του βλέπουμε κι ένα κομμάτι από  την πέτρα που υπήρχε στο σφενδόνιο του αρχικού ναού μαρτυρώντας πως μάλλον το πρώτο κτίσμα χρονολογούνταν κάπου στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Εξάλλου και το ίδιο το χωριό Μαθές αναφέρεται από τον Barozzi το 1577 οπότε έχει παρουσία και ιστορία κατά την Ενετοκρατία.


Μια άλλη παράδοση, που διηγούνται οι κάτοικοι του Μαθέ, αναφέρει πως ένας άντρας από το χωριό μια μέρα είχε αποκοιμηθεί κάτω από δέντρο στο σημείο όπου βρίσκεται ο Άγιος Ευστράτηγος, όπως τον αποκαλούν. Στο όνειρο του είδε τον Άγιο που του είπε να σηκωθεί και να φύγει από την περιοχή γιατί κινδυνεύει. Τρομαγμένος ο άνδρας ξύπνησε και κίνησε να φύγει όταν είδε πίσω του να πέφτει, ακριβώς στο σημείο όπου κοιμόταν, ένα πολύ μεγάλο κλαδί από το δέντρο.


Στις 13 Δεκεμβρίου που γιορτάζει ο Άγιος Ευστράτιος γίνεται στην εκκλησία του στο Μαθέ σπουδαίο πανηγύρι καθώς οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο τους καθώς βέβαια και τον Άγιο Αντώνιο με την περίφημη χαρουπιά του.


Δείτε επίσης


Ο ναός του Αγίου Αντωνίου στο Μαθέ Αποκορώνου αγκαλιασμένος από τις εντυπωσιακές ρίζες χαρουπιάς





Ότι απέμεινε από το σφενδόνιο του πρώτου ναού έχει ενσωματωθεί στο νεώτερο κτίσμα









Σελίδες