Πραισός Σητείας: Τα μοναδικά ελαιόδεντρα στην Ελλάδα με γερμανικά ονόματα-Μια ευφυής πρακτική - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Πραισός Σητείας: Τα μοναδικά ελαιόδεντρα στην Ελλάδα με γερμανικά ονόματα-Μια ευφυής πρακτική

 


Στην Πραισό Σητείας, στη ρίζα του μεγάλου λόφου με τις σημαντικές αρχαιότητες, συναντήσαμε κάτι που πραγματικά μας εντυπωσίασε και μας απέδειξε πως η ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα δεν έχει όρια.


Της Ελένης Βασιλάκη


Ο Πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Κοκκινάκης, μας έδειξε ένα ελαιώνα που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί: Καθένα από τα, σχετικά μικρής ηλικίας, ελαιόδεντρα έφερε και μια χρωματιστή ξύλινη πινακίδα με ένα ή δύο βαπτιστικά γερμανικά ονόματα.


Ρωτήσαμε τι συμβαίνει και γιατί αυτά τα δέντρα έχουν όνομα και μάλιστα γερμανικό και μας εξήγησε πως ήταν ιδέα ένος Γερμανού προγραμματιστή υπολογιστών σε μεγάλες εταιρείες της χώρας του.


Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αγαπά πολύ τη Σητεία και την Πραισό κι έτσι σε κάποια από τις επισκέψεις του αγόρασε το μικρό ελαιώνα κοντά στις αρχαιότητες. Ως γνωστόν το ελαιόλαδο Σητείας είναι ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα στον κόσμο γι' αυτό και η τιμή του ανέκαθεν ήταν πολύ πιο ακριβή από το ελαιόλαδο που παρήγαγαν άλλες περιοχές της Κρήτης.


Τι σκέφτηκε λοιπόν ο πανούργος Γερμανός με ζητούμενο αφενός να προβάλλει το ελαιόλαδο Σητείας, και ειδικά της Πραισού με τη σπουδαία ιστορία, στη χώρα του κι αφετέρου απ' αυτό να έχει και κέρδος.


Με τις γνωριμίες του στη Γερμανία και ξέροντας άτομα που θα ήθελαν να έχουν στο τραπέζι τους καλό κρητικό ελαιόλαδο αλλά όχι το ελαιόλαδο του σούπερ μάρκετ, που ναι μεν είναι επώνυμο αλλά άγνωστο γι αυτούς το ποιος το παράγει και το διαθέτει, άρχισε να τους ενοικιάζει τα ελαιόδεντρα του.


Τους λέει λοιπόν πως στον ελαιώνα μου στην Πραισό μπορείτε να έχετε ένα δέντρο δικό σας για όσο διάστημα θέλετε και απ αυτό να σας στέλνω κάθε χρόνο το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας (επακριβώς την ποσότητα δεν την γνωρίζουμε αλλά μη φανταστείτε πως ο μέσος Γερμανός καταναλώνει τις ποσότητες ενός Κρητικού).


Βέβαια στην πορεία οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να ήταν περισσότεροι από τα ελαιόδεντρα του και το παραγόμενο ελαιόλαδο λιγότερο από εκείνο που καταλήγει στις κουζίνες τους, αλλά αυτό ας το θεωρήσουμε «λεπτομέρεια».


Η αίσθηση ικανοποίησης των Γερμανών πελατών του που ξέρουν πως κάπου στην Κρήτη υπάρχει έστω ένα δέντρο ελιάς δικό τους, με το όνομα τους επάνω, που τους δίνει κάθε χρόνο μερικά κιλά ελαιόλαδο για το σπίτι τους είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο.


Συνεπώς το αν συμπληρώνει ποσότητα ελαιολάδου ο Γερμανός από άλλους παραγωγούς της περιοχής για να καλύψει τους πελάτες του δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα. Εξάλλου για τους Πραίσιους όλο αυτό αποτελεί διαφήμιση  και για τους Γερμανούς καταναλωτές του ελαιολάδου, θαυμαστές του τόπου και του παρελθόντος του, αποτελεί τιμή και προνόμιο


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα









Σελίδες