Ο ναός των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Νεύς Αμάρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Ο ναός των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Νεύς Αμάρι

 


Στην άκρη του παραδοσιακού οικισμού του Αμαρίου ή Νευς Αμάρι είναι κτισμένος ο κοιμητηριακός ναός των Ταξιαρχών.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό που χρονολογείται από την Ενετοκρατία. Δυστυχώς και αυτός όπως και πολλά άλλα μνημεία αυτής της περιόδου στο νησί μας, πάσχει από την απουσία συντήρησης.


Οι τοιχογραφίες του είναι κρυμμένες, αν δεν έχουν ήδη καταστραφεί, πίσω από πολλά στρώματα ασβέστη ενώ στους τοίχους του διακρίνονται μόνο μερικά σπαράγματα τοιχογραφιών που μαρτυρούν πως ήταν κατάγραφος.


Στο λιτό, με γεωμετρικές λεπτομέρειες, τέμπλο του ξεχωρίζουν δυο μεγάλες δεσποτικές εικόνες, στη μια εκ των οποίων διακρίνουμε την Παναγία πλαισιωμένη από τους τιμώμενους στο ναό Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Εξωτερικά στο ναό και πάνω από το θύρωμα του είναι ενσωματωμένα πινάκια, χαρακτηριστικό διακοσμητικό στοιχείο που συναντάμε από τη βυζαντινή περίοδο κι έπειτα σε ναούς.


Στις 8  Νοεμβρίου, που η Εκκλησία γιορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, πανηγυρίζει και ο συγκεκριμένος ναός.


Δείτε επίσης:


Το όμορφο πυργόμορφο κωδωνοστάσιο στο Νευς Αμάρι με τις βενετσιάνικες επιρροές


Αγία Άννα στο Αμάρι, ο ναός με τις παλαιότερες σωζόμενες βυζαντινές τοιχογραφίες της Κρήτης


























Σελίδες