Το Καθολικό του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη μετά την ανακαίνιση του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Το Καθολικό του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη μετά την ανακαίνιση του

 


Εικόνα ανάλογη της ιστορίας και της σημασίας του απόκτησε μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του το καθολικό του σπουδαίου μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου  Επανωσήφη.


Μετά από εργασίες που διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις μήνες ο ναός άνοιξε και πάλι τις πύλες του για τους πιστούς αλλά και για την Αδελφότητα της Μονής, η οποία ένιωσε περισσότερο από τον καθένα την αδυναμία πρόσβασης στο χώρο που τη φέρνει κοντά στον προστάτη και τιμώμενο Άγιο του Επανωσήφη.


Η ανακαίνιση αφορούσε και στο εσωτερικό του ναού αλλά και εξωτερικά στο κτίσμα του. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό στα θυρανοίξια ο ηγούμενος, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από επιμονή του Επανωσηφήτη Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσενίου, για τοιχογράφηση του νότιου κλίτους. 




Οι εργασίες όμως αυτές ανέδειξαν κι άλλα ζητήματα που αντιμετώπιζε το κτίσμα κι έτσι υποχρεωτικά η ανακαίνιση απόκτησε ευρύτερο χαρακτήρα. Είναι δε αξιοσημείωτο πως με αυτές τις εργασίες ουσιαστικά ο ναός ενισχύθηκε κι όταν σημειώθηκαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου κατάφερε να αντέξει, παρότι βρίσκεται μέσα στη ζώνη των περιοχών που επλήγησαν.


Να θυμίσουμε πως στη διάρκεια του 19ου αιώνα σεισμός είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο ναό του Αγίου Γεωργίου και οι εργασίες αποκατάστασης που έγιναν τότε μας έδωσαν τη σημερινή του εικόνα.


Το νότιο κλίτος του Αγίου Γεωργίου κοσμούν πλέον όμορφες τοιχογραφίες από το χριστολογικό κύκλο ενώ όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η γενικότερη εικόνα που έχει ο ναός, εσωτερικά, είναι πιο φωτεινή και πιο λαμπερή, όπως ταιριάζει στο καθολικό ενός εκ των σπουδαιότερων μονών του τόπου μας, ενός "τροφοδότη" μεγάλων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, και με προσφορά στους αγώνες απελευθέρωσης της Κρήτης.


(Φωτογραφίες Ευάγγελος Σταυρακάκης)


Δείτε εδώ τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Γεωργίου


Δείτε εδώ την ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη










Σελίδες