Τα λαμπρά θυρανοίξια του ναού του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Τα λαμπρά θυρανοίξια του ναού του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

 





Διπλό λόγο να γιορτάζει κάθε χρόνο, από δω και στο εξής, την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου έχει η Ιερά Μονή που είναι αφιερωμένη στη χάρη του στον Επανωσήφη. Κι αυτό γιατί πλέον η γιορτή του τιμώμενου Αγίου της θα συμπίπτει με τα θυρανοίξια του καθολικού της μετά από σημαντικές εργασίες ανακαίνισης που εκτελέστηκαν εντός και εκτός του κτίσματος του.


Τον Αγιασμό των θυρανοιξίων τέλεσε χθες το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος ενώ ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και  τα εγκώμια του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Θεφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου.


Πλήθος πιστών βρέθηκε στον Άγιο Γεώργιο για να τιμήσει τη σπουδαία γιορτή του και να θαυμάσει από κοντά τις νέες τοιχογραφίες που κοσμούν το νότιο κλίτος του.


Όπως ανέφερε στον ευχαριστήριο λόγο του ο Ηγούμενος της Μονής, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, αν ο Επανωσηφήτης Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος δεν επέμενε να γίνει αγιογράφηση του ναού δεν θα έρχονταν στο φως  κάποιες σημαντικές αδυναμίες του κτίσματος, που εντέλει αποκαταστάθηκαν, κι ίσως ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου δεν θα άντεχε τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς.


Ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίηση του για τις ανακαινιστικές εργασίες, μιλώντας στους πιστούς, με το πέρας του Εσπερινού.


«Κάνατε τούτο το θαύμα σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς σεισμών...Το σπίτι του Αγίου Γεωργίου τέσσερις μήνες μετά την ανακαίνιση το χαιρόμαστε πολύφωτο» είπε, απευθυνόμενος στον Ηγούμενο και τους αδελφούς της Μονής, προσθέτοντας πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια βοήθησαν οι τέσσερις Επανωσηφήτες Αρχιερείς που διακονούν την Εκκλησία μας στο εξωτερικό και ποτέ δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν.


Θερμά ήταν τα λόγια του και για τον Επίσκοπο Απαμείας που βρέθηκε εκεί και τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων.


«Είστε ταυτισμένος με αυτό το μοναστήρι και δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτήν και την αυριανή ημέρα χωρίς εσάς» του είπε, συμπληρώνοντας πως ο Άγιος Γεώργιος ακόμα κι εκεί που είναι τώρα τον ακολουθεί.





Για τους σεισμοπαθείς


Ο Επίσκοπος Κνωσού δεν ξέχασε όμως σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τον Επανωσήφη να μιλήσει και για τους σεισμοπαθείς του τόπου μας.


Να σταθούμε δίπλα τους, όπως μπορεί ο καθένας, ζήτησε, και αποκάλυψε πως τον συγκίνησε πολύ όταν είδε το βίντεο μιας ηλικιωμένης από σεισμόπληκτο χωριό να καλεί δημοσιογράφο μέσα στο γκρεμισμένο σπίτι της και ολοκληρώνοντας την κουβέντα τους να του λέει «έλα τώρα παιδί μου να σε τρατάρω».


«Δεν εκπλάκωσε την ανθρωπιά και το φιλότιμο αυτής της γυναίκας καμιά πέτρα» τόνισε και συνέχισε « Τα συντρίμμια δεν πρέπει να τα φοβόμαστε, τα καρδιακά συντρίμμια μόνο πρέπει να μας τρομάζουν, όλα τα υπόλοιπα θα ξαναγίνουν».


Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης που απέδωσε τη συγκέντρωση αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν στους πληγέντες.


Μην ακούτε τους ανεύθυνους


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού δεν παρέλειψε επίσης να μιλήσει για το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.


Ζήτησε από τους πιστούς ευχή, στοργή και προσευχή για τον Αρχιεπίσκοπο μας και παρακάλεσε να μην ακούν τους ανεύθυνους και εκείνους που θέλουν να προκαλέσουν ταραχή και διχασμό στην Εκκλησία μας.


«Να εύχεστε και για το Σεβασμιώτατο Γέροντα μας που, επί 13 μήνες, σηκώνει ένα σταυρό και το κάνει με υπομονή και χαμόγελο. Δεν τον είδαμε ούτε λεπτό στεναχωρημένο. Μας διδάσκει με τη στάση και τον τρόπο ζωής του» τόνισε ο Θεοφιλέστατος και πρόσθεσε πως φεύγοντας από την Αρχιεπισκοπή, νωρίτερα το απόγευμα, είπε στον Σεβασμιώτατο πως ο ναός του Αγίου Γεωργίου έγινε πανέμορφος και εκείνος του απάντησε «θα σε περιμένω να δω τις φωτογραφίες».


Στο σημείο αυτό ο Επίσκοπος Κνωσού αναγνώρισε πως δεν μπορεί η Εκκλησία, ανθρωπίνως, να μην έχει την κεφαλή της δυνατή, όμως θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους οι πιστοί σε εκείνους που θέλουν να τη διχάσουν.


Παραινέσεις προς τους πιστούς


Με το δικό του μοναδικό τρόπο χρησιμοποιώντας ακόμα και στίχους ελληνικών τραγουδιών ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος συμβούλεψε τους παριστάμενους πιστούς να είναι χαρούμενοι και να αγαπούν αληθινά αλλά να ξεβολεύονται κιόλας. Να μην είναι κακομοίρηδες γιατί στις εποχές μας έχουμε μπερδέψει τις έννοιες της ταπεινότητας και τις κακομοιριάς. 


Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού ο Ηγούμενος του Επανωσήφη δώρισε, συμβολικά,  στον Θεοφιλέστατο Κνωσού ένα μπαστούνι, πιστό αντίγραφο του μπαστουνιού του Αγίου Νεκταρίου ενώ ακουλούθησε κέρασμα σε χώρο της Μονής. 




















Σελίδες