Στο ρακοκάζανο του Κώστα Κοντοπόδη στους Μεσελέρους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Στο ρακοκάζανο του Κώστα Κοντοπόδη στους Μεσελέρους

 



Μήνες γιορτής είναι για τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης καθώς το διάστημα αυτό γίνεται η απόσταξη της παραδοσιακής τσικουδιάς και τα ρακοκάζανα, που όλο τον υπόλοιπο χρόνο παραμένουν κλειστά, αποκτούν ζωή.


Απόσταξη τσικουδιάς στην Κρήτη δε σημαίνει μόνο παραγωγή του δημοφιλούς ποτού, που είναι συνδεδεμένο με στιγμές χαράς και διασκέδασης, αλλά και καλή παρέα.


Τα ρακοκάζανα γίνονται σημείο συνάντησης των ανθρώπων που αγαπούν την καλή παρέα, τους καλούς μεζέδες και φυσικά την καλή τσικουδιά ή ρακή, όπως επίσης τη λέμε στον τόπο μας.


Σ' ένα τέτοιο ρακοκάζανο, του φίλου Κώστα Κοντοπόδη, από τους Μεσελέρους, βρεθήκαμε πρόσφατα και χαρήκαμε και τη διαδικασία της απόσταξης και την ωραία και ευχάριστη παρέα που δημιουργήθηκε εκείνη την ημέρα.


Το ρακοκάζανο του Κ. Κοντοπόδη βρίσκεται στην άκρη του χωριού, κοντά στον τοιχογραφημένο ναό της Αγίας Μαρίνας, και είναι ένα τυπικό καζάνι που συναντάμε στην Κρήτη, όπου τη διαφορά πάντα κάνει ο ιδιοκτήτης και οι φίλοι του.




Βέβαια στο συγκεκριμένο καζάνι τη διαφορά, όπως διαπιστώσαμε, την έκανε επιπλέον και το φαγητό, καθώς δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το βραστό με τα μακαρόνια που ψήθηκαν στα κάρβουνα, το κρέας με τους ασκολύμπρους που ετοίμασε η μητέρα του ιδιοκτήτη και τις οφτές πατάτες που συνόδευσαν τις πρώτες τσικουδιές.


Έχοντας την τύχη στην παρέα να βρίσκεται και ζαχαροπλάστης τα σιροπιαστά που ολοκλήρωσαν το ξεχωριστό γεύμα, δεν μπορούν επίσης να μην αναφερθούν.Όπως και η εμπειρία του να ψήσουμε τηγανιτές πατάτες σε μια παλιά φουφού με κάρβουνα.




Στο περιθώριο, ανάμεσα σε φαγητό και ποτό, είδαμε και τη διαδικασία της απόσταξης, γεμίσαμε το καζάνι με στέμφυλα, αφού προηγουμένως τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του θύμους, μετρήσαμε τους βαθμούς της τσικουδιάς και χαρήκαμε τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο ρακοκάζανο την οποία βέβαια μπορεί να κατανοήσει καλύτερα όποιος τη ζήσει μια που η περιγραφή της είναι δύσκολη γιατί συνήθως έχει μυρωδιές και γεύσεις κι όχι λέξεις... 











Σελίδες