Μ. Αρχαγγέλος και Αγ. Αικατερίνη στην Περβόλα Βιάννου-Κτίστηκε στη θέση παλιού ναού που έγινε τζαμί - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Μ. Αρχαγγέλος και Αγ. Αικατερίνη στην Περβόλα Βιάννου-Κτίστηκε στη θέση παλιού ναού που έγινε τζαμί

 


Στο συνοικισμό της Περβόλας, στο Χόνδρο της Βιάννου, και σε κεντρικό σημείο του, συναντάμε το μεγαλοπρεπή πετρόκτιστο ναό, με τα ωραία λιθανάγλυφα, που είναι αφιερωμένος στο Μιχαήλ Αρχάγγελο και την Αγία Αικατερίνη.


Ο δίκλιτος αυτός ναός κτίστηκε στη θέση παλαιότερου που κατεδαφίστηκε, επί ημερών του ιερέα Γεωργίου Κ. Μηλιαρά, ο οποίος τύγχανε να είναι δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο του χωριού και γραμματέας της κοινότητας Χόνδρου.


Ωστόσο πίσω από το ναό που γκρεμίστηκε φαίνεται να υπάρχει ιστορία. Η παράδοση θέλει να ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά.


Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Βιάννο,κατά την προσφιλή τακτική τους, μετέτρεψαν την εκκλησία του Αγίου Μηνά σε τζαμί. Ως τέτοιο διατηρήθηκε ως τα τέλη του 19ου αιώνα και σταμάτησε να λειτουργεί όταν έφυγε και ο τελευταίος Οθωμανός από το Χόνδρο.


Μάλιστα δίπλα στη σημερινή δίκλιτη εκκλησία βλέπουμε και την οθωμανική κρήνη που χρησιμοποιούσαν οι μουσουλμάνοι στο πλαίσιο των θρησκευτικών αναγκών τους, καθώς ως γνωστόν το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο στη λατρευτική του παράδοση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).


Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε, στο σημείο όπου τον βλέπουμε σήμερα, μετά την κατεδάφιση του παλιού ναού που είχε γίνει τζαμί, το 1934-35. Λίγο το μικρό μέγεθος του, λίγο η προηγούμενη χρήση του από μουσουλμάνους δεν ήταν δύσκολο να παρθεί η απόφαση κατεδάφισης του Αγίου Μηνά.




Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε το 1964 και κι αμέσως ξεκίνησε και η λειτουργία ξεχωριστής ενορίας στην Περβόλα που εξυπηρετούσε πέρα από το συγκεκριμένο συνοικισμό και τους μικρούς και έρημους σήμερα οικισμούς Μύλος και Κωστιανός.


Στο εσωτερικό του ναού της Περβόλας σήμερα εντυπωσιάζουν οι ογκώδεις κολώνες από μεγάλα κομμάτια πέτρας που διαχωρίζουν τα δυο κλίτη. Μάλιστα η τελευταία, που φέρει στο κάτω τμήμα της φθορές, λέγεται από τους ντόπιους που χρησιμοποιούνταν από τους Γερμανούς στρατιώτες που είχαν στρατοπευδεύσει στην περιοχή ως αντικείμενο γυμναστικής. Τη σήκωναν δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους και εξασκώντας το μυϊκό τους σύστημα αλλά κάποιες φορές τους έπεφτε άτσαλα κάτω κι έτσι έσπασαν οι γωνίες της.


(Πηγή πληροφοριών: Αντώνης Εμμ. Στιβακτάκης, "Ο Χόνδρος Βιάννου στα μονοπάτια της ιστορίας" έκδοση Συλλόγου Απανταχού Χονδριγιαννών "Το Κεφάλι")





Οι φθορές σε αυτή την κολώνα λένε πως προέρχονται από τους Γερμανούς 



Σελίδες