Ψήσαμε τηγανιτές πατάτες σε παλιά φουφού και εντυπωσιαστήκαμε (βίντεο κ' φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Ψήσαμε τηγανιτές πατάτες σε παλιά φουφού και εντυπωσιαστήκαμε (βίντεο κ' φωτογραφίες)

 


Έχετε δοκιμάσει φαγητό ψημένο σε παλιά φουφού με κάρβουνα;


Αν όχι τότε χάνετε πολλά, αφού η συγκεκριμένη συσκευή μαγειρέματος πολλαπλασιάζει την ωραία γεύση του φαγητού ενώ έχει ενδιαφέρον και ο τρόπος που ψήνει.


Πριν από μερικές δεκαετίες ήταν ένας συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος και πολύ οικονομικός αφού το μόνο που χρειαζόταν κανείς ήταν τα κάρβουνα.


Στις μέρες μας τέτοιες συσκευές συνήθως έχουν μουσειακή χρήση ενώ για μαγείρεμα χρησιμοποιούνται, εφόσον υπάρχουν κάρβουνα, οι ψησταριές και οι παραστιές (συνήθως σε μετόχια δίχως ρεύμα).


Εμείς πετύχαμε μια φουφού στους Μεσελέρους, στο ρακοκάζανο του Κώστα Κοντοπόδη, και μάλιστα ο Νίκος Περισυνάκης, συνταξιούχος νοσοκομειακός υπάλληλος, μας έδειξε και πως λειτουργεί.


Κι όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Επέμενε να τηγανίσουμε λίγες πατάτες για να διαπιστώσουμε πόσο δύναμη κρύβει αυτή η μικρή φουφού και πόσο μεγάλη διάρκεια έχουν τα κάρβουνα που βάλαμε στο εσωτερικό της.




Μια τηγανιά πατάτες ψήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά ενώ η ζεστασιά από τα κάρβουνα αντί να μειωθεί ενισχύθηκε όσο περνούσε η ώρα, καθώς το πορτάκι της φουφούς επέτρεπε να μπει στο εσωτερικό της ο αέρας και να ενδυναμώσει τη θερμότητα τους.


Πραγματικά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας σε πόση λίγη ώρα μπορούσε να μαγειρέψει κανείς στη φουφού καθιστώντας απόλυτα λογική την διαβεβαίωση του κ. Περισυνάκη πως μπορεί με λίγα κάρβουνα να ψήσει μέχρι επτά τηγανιές ψάρια!.


Για την ιστορία να πούμε πως η φουφού είναι συνήθως μεταλλική, αν και υπήρχαν και πήλινες. Η συγκεκριμένη έχει εξωτερικά και εσωτερικά μεταλλική επίστρωση ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχει ανθεκτικό στη θερμότητα τσιμέντο. Φέρει στην επιφάνεια της υποδοχές που συγκρατούν το τσουκάλι και στο πλάι πορτάκι για να μπαίνει μέσα αέρας και να φουντώνει τη φωτιά. Στο μέσο του εσωτερικού της διαθέτει σχάρα ώστε να ακουμπούν επάνω της τα κάρβουνα και να κινείται άντε στο εσωτερικό τους ο αέρας.







Η εικόνα που είχαν τα κάρβουνα μετά την πρώτη τηγανιά πατάτες


Σελίδες