Ρούμα: Το "καταραμένο" χωριό που μετά την πανούκλα νίκησε και ο Εγκέλαδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ρούμα: Το "καταραμένο" χωριό που μετά την πανούκλα νίκησε και ο Εγκέλαδος

 


Κατά την Ενετοκρατία ήταν ένα μικρό αλλά πλούσιο χωριό που διατηρούσε στην περιοχή τουλάχιστον τρείς εκκλησίες.


Λέγεται πως ερήμωσε από πανούκλα και μάλιστα έφθασε να αποκαλείται "καταραμένο" καθώς η αρρώστια το χτύπησε και το αφάνισε με συνοπτικές διαδικασίες.


Από τις εκκλησίες του, είτε με μερικές είτε με μεγαλύτερες ανακαινίσεις, διασώθηκαν οι δύο ενώ ο ίδιος ο οικισμός δεν προσεγγίστηκε ξανά από ανθρώπους.


Έστεκε όμως σε ένα μεγάλο τμήμα του ο τοίχος, ενδεχομένως από πυργόσπιτο, που αποτελούσε και το σήμα κατατεθέν του.


Το Ρούμα, για το οποίο ο λόγος, βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Αλαγνίου και δυστυχώς η "κατάρα" που το διατρέχει από την Ενετοκρατία δε σταμάτησε κατά τον πρόσφατο σεισμό, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες του e-storieskritis.


Ο ψηλός τοίχος του πυργόσπιτου έπεσε ενώ κατά την επίσκεψη μας διαπιστώσαμε και κάτι άλλο, εξίσου τραγικό. Ένας βοσκός, που έχει έλθει στην περιοχή από άλλο σημείο της Κρήτης και φέρεται να έχει ενοικιάσει την έκταση γύρω από τον ερειπωμένο οικισμό, είχε κάνει προ σεισμού ανενόχλητος τα δικά του….Όχι μόνο έκτισε ένα προκατ σπίτι μπροστά από τα ερείπια αλλά μάζεψε και τις πέτρες των γκρεμισμένων κτισμάτων κι έφτιαξε μια στεγασμένη στάνη για τα ζώα του. Βέβαια ο εγκέλαδος δεν τον λυπήθηκε ούτε εκείνον και του διέλυσε του βόρειο τοίχο από το μαντρί που είχε κτίσει.


Δίπλα από το χωριό φαίνονται επίσης τα σημάδια του σεισμού πάνω στην Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία υπέστη φθορά στο Ιερό Βήμα της. Λίγο πιο κάτω στη ρεματιά, που ονομάζεται Κάτω Ρούμα, ο δεύτερος ναός της Παναγίας, ο οποίος τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου, φέρει κι εκείνος μεγάλες ρωγμές μέσα κι έξω.


 Μπορεί οι δυο αυτοί ναοί να μην κατέρρευσαν από τις σεισμικές δονήσεις αλλά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι είναι μνημεία και υπάγονται στην ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας γίνεται κατανοητό πως ακόμα και μια πέτρα τους να έπεφτε η αποκατάσταση τους δεν είναι απλή δουλειά.


Μπορείτε να δείτε εδώ το Ρούμα και την Ιστορία του


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό της Ζωοδόχου Πηγής με το ωραίο αρκοσόλιο στο Ρούμα 


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό της Κοιμήσεως στο Κάτω Ρούμα 




Διακρίνεται η μάντρα που έκτισε ο βοσκός με πέτρες από το ερειπωμένο χωριό

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής


Ο ναός της Κοιμήσεως στο Κάτω Ρούμα




Σελίδες