Ο μικρός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη θέση Κάτω Ρούμα στο Αλάγνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ο μικρός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη θέση Κάτω Ρούμα στο Αλάγνι





Στη θέση Κάτω Ρούμα, στο Αλάγνι, σε μια κατάφυτη από βελανιδιές και πλατάνια περιοχή, εκεί που κάποτε έρεε άφθονο νερό, βρίσκεται ο μικρός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό του οποίου η στέγη στηρίζεται από ένα σφενδόνιο κι αυτό με τη σειρά του πατά πάνω σε δύο παραστάδες.


Το δάπεδο του μοιάζει να ήταν, κατά το παρελθόν, σε χαμηλότερο ύψος από το σημερινό όπως προκύπτει από το ύψος που έχουν οι τοιχογραφημένοι συλλειτουργούντες ιεράρχες στο ιερό του.

Ο ναός δεν αποκλείεται να κτίστηκε τον 14ο αιώνα, μετά από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1303, εποχή που είχαμε μαζική ανοικοδόμηση ναών με ανάλογα χαρακτηριστικά μ' αυτά της Παναγίας στο Κάτω Ρούμα.


Η παράδοση θέλει στο σημείο αυτό να υπήρχε γυναικείο μοναστήρι επί Ενετοκρατίας. Οι μοναχές ή καλύτερα όσες κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την Τουρκοκρατία πέθαναν στη συνέχεια από την πανούκλα που χτύπησε την περιοχή. 

Μάλιστα η αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του χώρου συνάγεται  και από το γεγονός πως δεν πήραν από το ναό ούτε τα ιερά σκεύη τα οποία και λέγεται πως βρέθηκαν όταν το κτίσμα του αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε.


Μετέπειτα βέβαια στην περιοχή αυτή ήλθαν και εγκαταστάθηκαν οι μετοχάρηδες μοναχοί του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη χτίζοντας αποθήκες, κελιά και άλλες εγκαταστάσεις, πολύ λίγα απομεινάρια των οποίων μπορεί να διακρίνει κανείς ανάμεσα στην βλάστηση που περιβάλλει το ναό.


Στο εσωτερικό του δυστυχώς δεν διασώθηκε το σύνολο του τοιχογραφικού διακόσμου του. Σώζεται τμήμα της παράστασης με τους συλλειτουργούντες ιεράρχες στο ιερό και συγκεκριμένα οι δύο εξ αυτών (Άγιος Γρηγόριος και Βασίλειος ο Μέγας). 

Πάνω απ΄αυτήν υπάρχει η Κοινωνία των Αποστόλων. Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης δεσπόζει η Πλατυτέρα, που περιβάλλεται από δύο αγγέλους. 

Δεξιά και αριστερά βρίσκεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, και στον ανατολικό τοίχο μια σπάνια παράσταση της Πιετά, σε κακή κατάσταση.


Για πολλά χρόνια αυτός ο μικρός ναός ενώ ήταν ερειπωμένος πανηγύριζε στη χάρη της Παναγίας στις 15 Αυγούστου συγκεντρώνοντας πιστούς απ όλα τα γύρω χωριά κι όχι μόνο από το Αλάγνι, στα γεωγραφικά όρια του οποίου βρίσκεται, πράγμα που συμβαίνει και σήμερα.  


Μάλιστα έχουν γίνει γύρω από αυτόν μικρά έργα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν και εκδηλώσεις αλλά και να χαίρονται οι πιστοί τον περιβάλλοντα χώρο κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου που γιορτάζει η χάρη της Παναγίας.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



(Με πληροφορίες από το σχετικό με το Ρούμα άρθρο του Γιώργου Σταματάκη που δημοσιεύθηκε στο Κρητικό Πανόραμα, τεύχος 36 )


Σελίδες