Άγνωστα χαράγματα με γαλέρες της Ενετοκρατίας σε δεξαμενή νερού στην Αύγο Καβουσίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Άγνωστα χαράγματα με γαλέρες της Ενετοκρατίας σε δεξαμενή νερού στην Αύγο Καβουσίου

 


Ένα μικρό θησαυρό από χαράγματα, όπως όλα μαρτυρούν, της Ενετοκρατίας εντόπισε σε παλιά ανοικτή δεξαμενή νερού κοντά στο βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην Αύγο Καβουσίου, στην Ιεράπετρα, ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης.


Είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε το σημείο και να δούμε μαζί, φωτογραφίζοντας, τα χαράγματα τα οποία φέρεται να έγιναν μάλλον από τον άνδρα που ασχολήθηκε με την κατασκευή της δεξαμενής.


Πρόκειται για χαράγματα, στα πλευρικά τοιχώματα της δεξαμενής, που αναπαριστούν γαλέρες διαφόρων μεγεθών. Ανάμεσα τους μια όχι και τόσο ευδιάκριτη φράση, γραμμένη στην ελληνική γλώσσα. Επίσης διακρίνεται η  μορφή ενός ζώου, ίσως κατσίκας με κέρατα, και ενός ανθρώπου.


Μάλιστα ζητήσαμε επ’ αυτών την γνώμη του διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητή  Βυζαντινής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Τσουγκαράκη, που έχει ασχοληθεί συστηματικά με χαράγματα σε ναούς, ο οποίος μας είπε πως χρονολογικά δεν μπορεί να πει κανείς, με ασφάλεια, πότε δημιουργήθηκαν ωστόσο μοιάζουν με άλλα παρόμοια της Βενετοκρατίας.


Ο ίδιος επιχειρώντας να αναγνώσει το χάραγμα με τη φράση, χαμηλά σε ένα από τους τοίχους της δεξαμενής, αναφέρει πως μοιάζει με τη φράση «εγω μΗκετΗς γραφο». Πιθανόν αυτός που το έφτιαξε να ήθελε να γράψει το όνομα του, δηλαδή  «μΗχελΗς».


Σύμφωνα με τον κ. Τσουγκαράκη το μοτίβο "εγώ ο τάδε γράφω" είναι συνηθισμένο στα χαράγματα της Βενετοκρατίας.




Εμείς πάντως φανταζόμαστε έναν νεαρό άνδρα να έχει φτιάξει την πετρόκτιστη δεξαμενή και ολοκληρώνοντας το επίχρισμα που την έκανε στεγανή να επιδόθηκε σε χάραξη καραβιών, στα οποία μάλλον είχε αδυναμία και βρήκε ταιριαστά και με το χώρο που σύντομα θα γέμιζε νερό.


Η αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κατερίνα Αθανασάκη μας είπε πως την περίοδο της Ενετοκρατίας χαράγματα δεν έκαναν μόνο οι προσκυνητές στους ναούς, που επισκέπτονταν, αλλά και πολλοί άλλοι ακόμα και σε απίθανα μέρη που δεν περιμένει κανείς να βρει τέτοια σχέδια, όπως μέσα σε πηγάδια.


Δείτε εδώ τον κοντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που κτίστηκε την Ενετοκρατία 


Άποψη της δεξαμενής

Στο βάθος της δεξαμενής μια τεράστια γαλέρα καλύπτει όλη την επιφάνεια του τοίχου


Ένα ζωάκι, μάλλον κατσίκα

Γαλέρα και από κάτω η φράση με το όνομα του δημιουργού των χαραγμάτων


Ένα ανθρωπάκι


Σελίδες