Τα θυρανοίξια του πλήρως ανακαινισμένου παλιού ναού του Αγίου Θεοδώρου στο Νιπιδιτό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τα θυρανοίξια του πλήρως ανακαινισμένου παλιού ναού του Αγίου Θεοδώρου στο Νιπιδιτό

 


Στον οικισμό του Νιπιδιτού, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, συναντάμε δύο ναούς αφιερωμένους στον Άγιο Θεόδωρο, έναν Άγιο που τιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι του.


Ο ένας εξ αυτών, στο κοιμητήριο του χωριού, είναι πολύ παλιός και το κεντρικό κτίσμα του χρονολογείται από την Ενετοκρατία.


Τα τελευταία χρόνια η Ενορία Νιπιδιτού έδωσε αγώνα και τελικά κατάφερε να τον ανακαινίσει εκ βάθρων ανακοινώνοντας αυτές τις ημέρες τα θυρανοίξια του.


Έτσι βάση του προγράμματος που καταστίστηκε, την Πεμπτη 21 του μηνός στις  17:30 το απόγευμα θα τελεσθεί ο αγιασμός-εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ. Ανδρέου.


Την Παρασκευή πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει η Θεία  Λειτουργία.


Ο παλιός ναός


Ο πρώτος ναός του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου κτίστηκε στο Νιπιδιτό κατά την ύστερη Ενετοκρατία, πράγμα που αποκαλύπτει η αρχιτεκτονική του αλλά και η απουσία τοιχογραφιών. Είναι αρκετά ευρύχωρος, παρότι  μονόχωρος ενώ φέρει το χαρακτηριστικό της Ενετοκρατίας θύρωμα και αγιοθύριδο.


Ο δεύτερος, απέχει λίγα μόλις μέτρα από τον παλιό κι είναι ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός του Νιπιδιτού.


Τα τελευταία χρόνια ο παλιός ναός βρέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης, κίνδυνο που ενίσχυσε το πέρασμα των αιώνων αλλά και το τσιμεντένιο στέγαστρο που είχε προστεθεί στην πρόσοψη του μαζί με μπετόν περιμετρικά του.


Αυτές οι κατασκευές μετέφεραν όλους τους κραδασμούς από σεισμικές δονήσεις στο πέτρινο κτίσμα του Αγίου Θεοδώρου και του προκάλεσαν μεγάλες ρωγμές. Είναι μάλιστα ευτύχημα που αυτή την περίοδο με τους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή ο ναός είχε περάσει στο στάδιο της αποκατάστασης κι έτσι στάθηκε όρθιος.


Μπορείτε να εδώ να δείτε και το νεώτερο ναό του Αγίου Θεοδώρου στο Νιπιδιτό καθώς και την παράδοση με τους νέους του χωριού


Φωτογραφίες του ναού μετά την ανακαίνιση, από τον εφημέριο του Νιπιδιτού π Επιφάνιο Ζαχαράκη





Σελίδες