Χουμέρι: Δεν έμεινε εκκλησία όρθια για να λειτουργήσουν-Καταστροφή σπουδαίων μνημείων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Χουμέρι: Δεν έμεινε εκκλησία όρθια για να λειτουργήσουν-Καταστροφή σπουδαίων μνημείων

 


Συναισθήματα ανείπωτης οδύνης με πλημμύρισαν κατά την τελευταία επίσκεψη μου στο Χουμέρι, κοντά στο Αρκαλοχώρι.


Έχοντας βρεθεί σε αυτό το χωριό άλλες δυο φορές, για περιήγηση και αποτύπωση φωτογραφική και ιστορική των εκκλησιαστικών μνημείων του, με δυσκολία συγκράτησα τα δάκρυα μου βλέποντας το να έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα ερειπίων μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.


Όπου κι αν έφθανε το μάτι αντίκριζε σπίτια που έχουν καταρρεύσει και ζωές που θρηνούν, βουβά, πάνω από τα ερείπια τους.


Μαζί με τις κατοικίες όμως χάθηκε κι ένα κομμάτι του παρελθόντος και της ιστορίας του οικισμού όπως αυτή αποτυπώνεται στα εκκλησιαστικά της μνημεία.


Ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, το καμάρι του Χουμερίου, έχει πληγωθεί βαθιά. Έχει «ανοίξει» από την πλευρά του Ιερού Βήματος ενώ στο εσωτερικό του έχουν καταπέσει σοβάδες, χωρίς, ευτυχώς, από την πρώτη ματιά που έριξε ο εφημέριος του Χουμερίου π. Δημήτριος Καπελλάκης, να φαίνεται ότι έχουν καταρρεύσει, οι μοναδικές τοιχογραφίες του.


Η εκκλησία των Εισοδίων στέκει όρθια τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα κι έχει συντηρηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο κομμάτι που αφορά στις τοιχογραφίες της. Άντεξε τόσους αιώνες και τώρα ο σεισμός τη χτύπησε.


Από την πρώτη στιγμή ο π. Δημήτριος επικοινώνησε με αρχαιολόγους και έκανε ενέργειες για να επισκεφθούν το Χουμέρι και να δουν όσο πιο άμεσα γίνεται το ζήτημα της αποκατάστασης των φθορών, που σίγουρα θα είναι χρονοβόρες, και που ταυτόχρονα, ενόψει χειμώνα, δεν υπάρχει περιθώριο να καθυστερήσουν. Από τα ανοίγματα που προκάλεσε ο σεισμός θα εισχωρήσει το νερό της βροχής κι έτσι η πλήρης καταστροφή θα επέλθει, εάν δεν υπάρξει μέριμνα.


Και ο ναός των Εισοδίων δεν είναι ο μόνος που χτυπήθηκε από το σεισμό. Πάνω στο ύψωμα, σε ευθεία γραμμή με την όμορφη πηγή του Χουμερίου, κατέρρευσε εντελώς ο ναός του Αγίου Γεωργίου.


Εντός του οικισμού ο πρόσφατα ανακαινισμένος ναός του Αγίου Φανουρίου υπέστη επίσης ρωγμές και κατάπτωση της πέτρας από την οποία είναι κτισμένος.


Σημαντικές φθορές μετρά και ο νεκροταφειακός ναός του οικισμού.


Μόνο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Χουμέρι με το Αρκαλοχώρι, φαίνεται να έμεινε χωρίς σημαντικές ζημιές.


Αντικρίζοντας όλη αυτή την κατάσταση κι έχοντας δει το μικρό αυτό χωριό σε συνθήκες προ σεισμού, δεν έκρυψα την πικρία και το παράπονο μου. Δεν το κρύβω πως αναφώνησα πως για να συμβούν όλα αυτά ο Θεός δεν μας αγαπάει όσο νομίζαμε. Ωστόσο ο π. Δημήτριος, με τη γαλήνη και το μελίχιο τρόπο που τον χαρακτηρίζει, με καθησύχασε «Κι όμως μας αγαπάει και πολύ μάλιστα γιατί μας έσωσε, έγινε η δόνηση πρωί που όλοι είχαμε βγει έξω από τα σπίτια μας. Αν γινόταν βράδυ θα θρηνούσαμε πολλά θύματα» μου είπε, και πραγματικά ρίχνοντας άλλη μια ματιά στα ερείπια σκέφτηκα πως έτσι είναι. 


Αν όλα αυτά τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια είχαν πέσει στη διάρκεια της νύχτας τα ανθρώπινα θύματα στα χωριά μας θα ήταν αμέτρητα και τότε δεν θα μετρούσαμε διαλυμένα σπίτια και εκκλησίες αλλά πτώματα, θαμμένα κάτω από τόνους πέτρας και χώματος.


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πριν από το σεισμό


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό του Αγίου Φανουρίου και την ιστορία του


Μπορείτε να δείτε εδώ την Πηγή του Χουμερίου και τους θρύλους της


Ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Ο ναός του Αγίου Φανουρίου


Ο ναός του Αγίου Γεωργίου




Ο νεκροταφειακός ναός του Χουμερίου




Σελίδες