Ο ναός του Αγίου Φανουρίου στο Χουμέρι και ο θαυμαστός τρόπος ανέγερσης του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ο ναός του Αγίου Φανουρίου στο Χουμέρι και ο θαυμαστός τρόπος ανέγερσης του



Ο ναός του Αγίου Φανουρίου, που είναι ο πολιούχος του Χουμερίου, κτίστηκε το 1910. Όμως κουβαλά μια ιστορία πολλών αιώνων αφού φέρεται να έχει ανεγερθεί στη βάση προϋπάρχοντος ναού και μάλιστα κατά τρόπο θαυματουργό.

Της Ελένης Βασιλάκη

Τον επισκεφθήκαμε με τον εφημέριο του Χουμερίου πατήρ Δημήτριο Καπελλάκη ο οποίος μας διηγήθηκε την ιστορία του.

Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έφθασαν από τους παλαιότερους κατοίκους του χωριού, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός υπήρχε μόνο ένα μεταξόδεντρο και ένας σωρός από πέτρες.


Ο Επίσκοπος Τίτος ήταν εκείνος που είδε σε όνειρο του τον Άγιο Φανούριο, ο οποίος και του υπέδειξε το σημείο με το μεταξόδεντρο στο Χουμέρι. Μετά απ' αυτό αναζητήθηκε τι κρύβει ο σωρός με τις πέτρες, δίπλα από το δέντρο, κι αυτό που βρέθηκε εξέπληξε τους πάντες. 

Κάτω από τις πέτρες υπήρχαν τα θεμέλια παλιού ναού κι εκεί ανάμεσα στο χώμα εντοπίστηκε ένα χρυσό δακτυλίδι και μια μικρή ασημένια εικόνα του Αγίου Φανουρίου, διαστάσεων 20Χ15 εκατοστών.

Όπως ήταν επόμενο όλοι σκέφτηκαν πως για να συμβεί αυτό το θαύμα και να αποκαλυφθεί το σημείο ο Άγιος Φανούριος ήθελε εκεί να επανοικοδομηθεί ναός. Πράγματι, χωρίς να χαθεί χρόνος, οι κάτοικοι πούλησαν το δακτυλίδι και με τα χρήματα που έλαβαν από αυτό και άλλα που συγκέντρωσαν κατάφεραν να κτίσουν το ναό που βλέπουμε σήμερα και που φυσικά αφιέρωσαν στον Άγιο Φανούριο.


Ο ναός είναι μονόχωρος και τελευταία έγινε επιμελημένη ανακαίνιση του εσωτερικά και εξωτερικά.

Ο Άγιος Φανούριος ευλαβείται ιδιαιτέρως όχι μόνο από τους κατοίκους του Χουμερίου αλλά και από πιστούς σε όλη τη γύρω περιοχή που καταφθάνουν με τις φανουρόπιτες τους κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οπότε πραγματοποιείται στο χωριό μεγάλο πανηγύρι.

Όπως μας είπε ο πατήρ Δημήτριος, είναι τόσο πολλά τα θαύματα του Αγίου τους που διαρκώς δέχονται αφιερώματα εικόνων από πιστούς που επικαλέστηκαν το όνομα του  σε δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν στη ζωή τους και βοηθήθηκαν.








Σελίδες