Περιήγηση στη γοητευτική και μυστηριώδη Πολυρρήνια Κισσάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Περιήγηση στη γοητευτική και μυστηριώδη Πολυρρήνια Κισσάμου

 


Ο νεώτερος οικισμός της Πολυρρήνιας (Επάνω Παλαιόκαστρο η προηγούμενη ονομασία του) είναι ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κίσσαμο Χανίων. Τα σπίτια του αναπτύσσονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, κάτω  από την φυσικά οχυρωμένη αρχαία ακρόπολη έχοντας  θέα προς το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος.


Σπίτια των Ελληνιστικών χρόνων, βενετσιάνικα αλλά και των επόμενων αιώνων συνθέτουν ένα μωσαϊκό δίνοντας ένα μοναδικό χαρακτήρα στην Πολυρρήνια, η οποία θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα της Κρητικής αρχιτεκτονικής.


Περπατάς στα στενά δρομάκια της, εξάλλου αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελάχιστα εκεί, και χάνεσαι σε ιστορικές περιόδους που διαδέχονται η μια την άλλη.


Στην πλατεία του οικισμού σώζεται το λαξευτό υδραγωγείο που αποτελούσε την  κύρια πηγή ύδρευσης της αρχαίας πόλης της Πολυρρήνιας και θεωρείται ως ένα πολύ  σημαντικό δημόσιο έργο.


Σε αυτό το σημείο  καταλήγει ένα εκ των σκελών του υδραγωγείου, δίπλα στον ημικυκλικό πύργο. Ο οχυρωματικός πύργος που βλέπουμε σχετίζεται με το υδραγωγείο καθώς εκτός από τη φύλαξη του πολύτιμου νερού, συνδέεται με αυτό, μέσω αγωγού που διαθέτει στο κατώτερο τμήμα του. Πρόκειται για σύμπλεγμα υδραυλικού και οχυρωματικού έργου, στο οποίο κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, πιθανότατα στην περίοδο του Αδριανού (117-138 μ.Χ), έγινε σειρά επισκευών.


Το υδραγωγείο, αποτελείται από υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην πόλη. Μέσα στο σημερινό χωριό είναι ορατά τμήματα των υπόγειων στοών που διακλαδώνονται.


Στην είσοδο του υδραγωγείου υπήρχε σύστημα υπερχείλισης, μέσω μηχανισμού αφαιρούμενου φράγματος το οποίο οδηγούσε το νερό σε λαξευτή υπόσκαφη δεξαμενή, η οποία συνδεόταν με δεύτερη εξωτερική δεξαμενή μέσω πήλινου ανοιχτού αγωγού. Το αρχαίο σύστημα ύδρευσης λειτουργεί ακόμη και σήμερα και μεγάλα τμήματα του μπορείτε να δείτε εντός του σύγχρονου οικισμού.


Λίγο πριν ανηφορήσει ο επισκέπτης προς τον αρχαίο οικισμό μπορεί να θαυμάσει τις ενετικές καμάρες του ελαιοτριβείου απέναντι από το αναπαλαιωμένο κτήριο της κοινότητας. Σε σημεία μέσα στο χωριό θα δει και λαξεύσεις διαμορφωμένες ως μικρές σπηλιές, κατοικίες κατά το παρελθόν και σήμερα αποθηκευτικούς χώρους ή εγκαταλελειμμένες. 


Να σημειώσουμε πως η Πολυρρήνια είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και το γιατί το καταλαβαίνει κανείς μόλις πατήσει το πόδι του στην περιοχή


Μπορείτε να δείτε εδώ την πέτρα της θυσίας του Αγαμέμνονα στην Πολυρρήνια


Μπορείτε να δείτε εδώ το σπηλαιώδη ναό της Παναγίας και της Μεταμόρφωσης στην Πολυρρήνια


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό των 99 Θεοφόρων Πατέρων στην Πολυρρήνια



Ο πύργος στην πλατεία του χωριού

Ο ναός της Παναγίας και της Μεταμόρφωσης του Χριστού.














Σελίδες