Συνέδριο στο Ηράκλειο με θέμα "Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Συνέδριο στο Ηράκλειο με θέμα "Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας"

 


Συνέδριο με θέμα "Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας" οργανώνει το Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο Βιάννου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στόχος στη διάρκεια του να παρουσιαστούν στοιχεία για την ιστορία, την καθημερινή ζωή και τη συμβολή της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου στους απελευθερωτικούς αγώνες.


Η διοργάνωση αυτή αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια να συγκεντρωθεί και να παρουσιαστεί ιστορικό υλικό για τη συμμετοχή των Βιαννιτών σε όλες τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις που έγιναν στην Κρήτη, για την προβολή προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της εποχής και για την παρουσίαση γεγονότων ή αναφορών στην περιοχή της Βιάννου από το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου, τον Κώδικα των Θυσιών, από περιηγητές, πρωτότυπο αρχειακό υλικό και από βιβλιογραφία.


Το Συνέδριο εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιείται από το Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης.


Σταθερή πεποίθηση των διοργανωτών αποτελεί το ότι η γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, αλλά και η μεταφορά της ιστορικής μνήμης από γενιά σε γενιά είναι απόλυτα αναγκαίες, δρουν παιδαγωγικά και  διαμορφώνουν την ιστορική συνείδηση και κρίση, συμβάλλοντας στην αυτογνωσία και στην εξέλιξη ατόμων και κοινωνιών.


Όπως αναφέρουν: «Ευελπιστούμε το Συνέδριο αυτό να παρέχει ικανά κίνητρα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και να προτρέψουμε επιστήμονες ιστορικούς, ερευνητές και φιλίστορες να ασχοληθούν επισταμένως, να ερευνήσουν περαιτέρω και να παρουσιάσουν νέα στοιχεία για την περιοχή της Βιάννου, ώστε να αποτελέσει θεσμό στο άμεσο μέλλον»


Το Συνέδριο «Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας» θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου από τις 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. 





(Φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου «Χατζηαναγνώστης ο Συμιανός-Νικολής Συγγελάκης ο θρυλικός χαΐνης της Βιάννου και άλλα σημειώματα»)



 


Σελίδες