Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Αλάγνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Αλάγνι

 


Στην πλατεία του οικισμού του Αλαγνίου, στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων,βρίσκεται ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό το κτίσμα του οποίου χρονολογείται τουλάχιστον από την Ενετοκρατία.


Δυστυχώς οι παρεμβάσεις που δέχθηκε στην πορεία των ετών είναι πολλές και αλλοίωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του. Ωστόσο σε σημεία στο Ιερό Βήμα υπάρχουν ακόμα τμήματα του αρχικού κτίσματος που μαρτυρούν και το παρελθόν του.


Φαίνεται μάλιστα να ήταν τοιχογραφημένος καθώς έτσι τον κατέγραψε ο Ιταλός αρχαιολόγος G. Gerola κατά το πέρασμα του από την περιοχή, στις αρχές του 20ου αιώνα.


Χαρακτηριστικό του ναού τα τυφλά πλευρικά αψιδώματα τα οποία, σε σχέση με τα αψιδώματα που συνήθως συναντάμε στους ναούς, διαφέρουν ως προς τη θέση τους. Κάτι ανάλογο με αυτό του Αλαγνίου έχουμε μόνο σε ναούς των πρώην επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου.




Εξωτερικά ο ναός είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο αφού σε ανακαινιστικές εργασίες του παρελθόντος βρέθηκαν περιμετρικά του τάφοι.


Οι ρωγμές


Η φετινή γιορτή του (6 Αυγούστου) δυστυχώς συνοδεύεται από ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς λαβώθηκε από τους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.


Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Χριστού παρουσίασε ρωγμές, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, γεγονός που επιβάλλει στο εξής τη μη χρήση του, μέχρι να γίνει αποκατάσταση.


Είναι εμφανείς οι ρωγμές στο καμπαναριό,στο δυτικό τοίχο, εσωτερικά στην καμάρα αλλά και στο Ιερό Βήμα και βέβαια η θλίψη των κατοίκων μεγάλη, καθώς αυτή η εκκλησία αποτελεί σημείο αναφοράς τους.










Σελίδες