Το "μανιτάρι κισσού" στην ερειπωμένη Κάτω Μυλωνιά Καβουσίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Το "μανιτάρι κισσού" στην ερειπωμένη Κάτω Μυλωνιά Καβουσίου

 


Στο ερειπωμένο και ακατοίκητο σήμερα μετόχι της Κάτω Μυλωνιάς, στα ορεινά του Καβουσίου Ιεράπετρας, η φύση και τα ζώα ζωγραφίζουν και κάνουν γλυπτική.


Κι αν δεν μπορεί κανείς να φανταστεί την εικόνα μπορεί να δει τις φωτογραφίες του «μανιταριού κισσού» που έχουν διαμορφώσει για να καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε.


Λίγο πριν κατηφορίσουμε το μονοπάτι για την Κάτω Μυλωνιά, στο σημείο όπου συναντάμε το νερόμυλο της περιοχής, βλέπουμε αυτό το ιδιαίτερο «μανιτάρι».


Στην πραγματικότητα είναι ένας τεράστιος βράχος που λόγω του νερού που υπάρχει εκεί καλύφθηκε από κισσό ο οποίος όμως αποτελεί λιχουδιά για ζώα που βόσκουν σε τούτα τα μέρη.


Τα αιγοπρόβατα μπορούσαν να βοσκήσουν και να φτάσουν το βράχο μέχρι ένα σημείο, κι έτσι αφού έφαγαν όσο κισσό βρήκαν στα χαμηλά εκείνος φούντωσε και σχημάτισε ένα μανιτάρι στο ψηλότερο τμήμα του.


Η εικόνα πραγματικά είναι μοναδική, καθώς πέρα από το σχήμα οι ρίζες του κισσού έχουν αγκαλιάσει τη βάση του βράχου και έχουν δημιουργήσει, στο μεγαλύτερο τμήμα του, μια ανάγλυφη επιφάνεια. Τα λίγα κομμάτια της πέτρας που δεν έχουν καλυφθεί αποκαλύπτουν πάντως την ύπαρξη απολιθωμάτων μερικών εκατομμυρίων ετών.


Μια συνύπαρξη ενδιαφέρουσα σ’ ένα τόπο που μπορεί να ερήμωσε από ανθρώπους αλλά παραμένει ένα ζωντανό φυσικό μνημείο ή αν θέλετε γκαλερί τέχνης.








Σελίδες