Τυρί τρύπας: Το θεϊκό τυρί της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο, 7 Αυγούστου 2021

Τυρί τρύπας: Το θεϊκό τυρί της Κρήτης

 


Είναι δυσεύρετο και πριν καλά καλά παρασκευαστεί έχει πουληθεί κιόλας.Η γεύση του έντονη και τόσο διαφορετική, σχεδόν θεϊκή.


Ο λόγος για το τυρί τρύπας, το μοναδικό δημιούργημα των κτηνοτρόφων στις ορεινές περιοχές της Κρήτης που όπως μαρτυρά και το όνομα του ωριμάζει μέσα σε τρύπες, σε σπηλιάρια και αυτοσχέδια τυροκέλια με χαμηλές θερμοκρασίες.


Στην πραγματικότητα το τυρί τρύπας είναι κεφαλοτύρι φτιαγμένο με γάλα που δεν έχει παστεριωθεί και γι αυτό διατηρεί όλους τους γαλακτομύκητες του.


Μέσα στις τρύπες όπου το αφήνουν για να ωριμάσει η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους δέκα βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται πολύ υπομονή για να φτάσει σε σημείο κατανάλωσης ένα τέτοιο τυρί, περνούν μήνες, συνήθως μέχρι 14 αν και υπάρχουν και τυριά τρύπας 20μηνης ωρίμανσης.


Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι μοναδικό. Δεν το τρως σαν όλα τα άλλα τυριά. Η γεύση του γεμίζει το στόμα και φτάνει στα όρια της ιεροτελεστία η κοπή και η δοκιμή του.





Σελίδες