Η αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και το νόημα της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Η αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και το νόημα της

 


Η νηστεία του δεκαπενταύγουστου είναι αυστηρή.

Ξεκινάει την 1η του μηνός και διαρκεί ως τις 14 Αυγούστου και στη διάρκεια της επιτρέπεται να φάμε ψάρι μόνο στις 6 Αυγούστου, κατά την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ενώ αν η 15η Αυγούστου συμπέσει με Τετάρτη ή Παρασκευή τότε εκείνη την ημέρα μπορούμε επίσης να φάμε ψάρι.


Στη νηστεία, του δεκαπενταύγουστου κανονικά νηστεύουμε ακόμα και το λάδι, εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής.


Οι χριστιανοί που νηστεύουν το κάνουν ως πράξη υπακοής προς το Θεό ηττώντας με αυτό τον τρόπο το διάβολο και τους πειρασμούς του. Θεωρείται πως αν καταφέρουμε να κρατηθούμε μακριά από την πιο απλή αλλά τόσο σημαντική απόλαυση του φαγητού τότε μπορούμε να κρατηθούμε μακριά κι από άλλες πονηρές προκλήσεις.


Ο ίδιος ο χριστιανισμός επιβάλλει την άσκηση σε κάθε έκφραση του γιατί η πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό είναι διαρκής και μόνο με πολύ προσπάθεια μπορεί να υπερισχύσει το πρώτο.


Η Εκκλησία βλέπει τη  νηστεία ως μέσο για σωματική άσκηση και πνευματική καλλιέργεια, ώστε ο άνθρωπος να εξαγνιστεί σωματικά και ψυχικά και να προσεγγίσει στον Θεό και να μετάσχει στα Μυστήρια, κυρίως σε αυτό της Θείας Κοινωνίας.


Να σημειώσουμε τέλος πως οι Πατέρες της Εκκλησίας θεωρούν τη νηστεία αληθινή, όταν συνδυάζεται και με την αποχή από την αμαρτία με την ευρύτερη έννοια αλλά και με  προσευχή και αγάπη προς τους γύρω μας

Σελίδες