Ο γραφικός κόλπος της Αγίας Πελαγίας με την πολυσύχναστη παραλία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Ο γραφικός κόλπος της Αγίας Πελαγίας με την πολυσύχναστη παραλία του

 


Σε απόσταση περίπου 23 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο βρίσκεται ο γραφικός κόλπος με την παραλία της Αγίας Πελαγίας.


Από ψηλά, πριν φθάσει κανείς στο μικρό τουριστικό οικισμό, μοιάζει η Αγία Πελαγία βγαλμένη από καρτ ποστάλ με τα γαλαζοπράσινα νερά της και τα κτίσματα περιμετρικά της παραλίας.


Βρίσκεται ανάμεσα στους κόλπους της Λυγαριάς και του Μονοναύτη κι αποτελεί δημοφιλές θέρετρο για τους τουρίστες αλλά και τόπο χαλάρωσης και διασκέδασης για τους Κρητικούς, καθώς είναι ένας τόπος που το καλοκαίρι έχει ζωή ως τα ξημερώματα.


Οι περισσότεροι επιλέγουν την Αγία Πελαγία για το μπάνιο τους καθώς ο κόλπος της είναι απάνεμος, αμμώδης ενώ έχει αρκετές παροχές για να περάσει κανείς ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας και νύχτας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Παλιότερα η  Αγία Πελαγία ήταν ένα μικρό ψαροχώρι και ουσιαστικά λιμάνι για την κοντινή Αχλάδα.Ωστόσο η ομορφιά της δεν πέρασε απαρατήρητη από τουριστικούς επιχειρηματίες που έφτιαξαν στην περιοχή μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και μικρά καταλύματα μετατρέποντας το ψαροχώρι σε κορυφαίο προορισμό στο νομό Ηρακλείου.


Αριστερά της παραλίας διαμορφώνεται ένας μικρός χώρος ελλιμενισμού για βάρκες και μικρά σκαφάκια ενώ εκεί βρίσκεται και η Εύρεση, η μικρή σπηλαίωση δηλαδή όπου βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Πελαγίας, η οποία και έδωσε την ονομασία στον οικισμό.


Στα περίχωρα της  Αγίας Πελαγίας υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη της Απολλώνιας, η οποία φέρεται να κατοικήθηκε περί το 2000 π.Χ. ενώ καταστράφηκε το 171 π.Χ. μετά από επίθεση από την πόλη της Κυδωνίας. Λέγεται πως ήταν εκεί ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της μινωικής περιόδου ενώ συνέχισε να λειτουργεί ως τέτοιο και επί Ρωμαίων αλλά και επί Ενετών.

 










Σελίδες