Ο Άγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος στο Λιλιανό-Η παράδοση χρήσης του κονιάματος του για θεραπεία ασθενειών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος στο Λιλιανό-Η παράδοση χρήσης του κονιάματος του για θεραπεία ασθενειών

 


Στο Λιλιανό, κοντά στο Καστέλι Πεδιάδος, είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).


Πρόκειται για ένα αληθινό μνημείο, που δυστυχώς δεν το σεβάστηκε ο χρόνος και δεν μερίμνησαν οι αρμόδιες αρχές να απαλύνουν τα σημάδια που του άφησε.


Ο ναός, που χρονολογείται από το 12ο-13ο αιώνα, είναι μια τρίκλιτη βασιλική, κτισμένη αξιοποιώντας υλικό σε δεύτερη χρήση είτε από προγενέστερους ναούς είτε από άλλα μνημεία.


Οι κάτοικοι από το μικρό οικισμό του Λιλιανού θεωρούσαν από πολύ παλιά πως ο Άγιος Ιωάννης τους προστατεύει και τους φυλάει στα δύσκολα κι όπως συμβαίνει σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, έτσι κι εδώ, είχαν αναπτύξει μια παράδοση που ήθελε το κονίαμα από τους τοίχους της εκκλησίας να θεωρείται θαυματουργό.


Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μιχάλης Κ. Μαραυγάκης μας διηγήθηκε πως πριν την Κατοχή, την ημέρα που γιόρταζε ο Άγιος Ιωάννης και τελούνταν η Θεία Λειτουργία, οι πιστοί άπλωναν τα μαντίλια τους τη στιγμή που ο ιερέας από το Ιερό Βήμα διάβαζε το Ευαγγέλιο.


Τότε, λέει, έπεφταν στα μαντίλια μικρά κομμάτια από το κονίαμα (σοβά) του ναού ή τα έξυναν για να πέσουν, και με ευλάβεια τα μάζευαν και τα μετέφεραν στα σπίτια τους.


Άγνωστο πως και γιατί θεωρούσαν πως όταν τα διέλυαν στο νερό και έπιναν το μίγμα ο ελώδης πυρετός, που χτυπούσε τότε την περιοχή, θεραπεύεται και το ίδιο γινόταν και με άλλες ασθένειες.


Σε περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου για όλο το χωριό έκαναν κάτι άλλο, που επίσης συναντάμε σε περιοχές της Κρήτης. Έζωναν την εκκλησία γύρω γύρω με κλωστή και στη συνέχεια τη χρησιμοποιούσαν ως φυτίλι για να φτιάξουν κεριά που επίσης θεωρούσαν καθαγιασμένα. 




 

Σελίδες