«Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων»: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κωστή Μαστρογιαννάκη για το γενέθλιο τόπο του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

«Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων»: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κωστή Μαστρογιαννάκη για το γενέθλιο τόπο του

 



Μια ιδιαίτερα αξιόλογη έκδοση για την Πυργού κυκλοφόρησε πρόσφατα, μετά από σημαντική ερευνητική δουλειά και εντυπωσιακή συγκέντρωση στοιχείων, του Κωστή Σπ. Μαστρογιαννάκη.


Ο καταγόμενος από τον όμορφο αυτό οικισμό του Ηρακλείου φιλόλογος συγκέντρωσε σε ένα τόμο 542 σελίδων κάθε πληροφορία, αρχαιολογική, ιστορική, λαογραφική κ.α που αφορά στο χωριό του  δίνοντας έτσι πλούσιο υλικό στο μελετητή του μέλλοντος αλλά και λόγους να καμαρώνουν όσοι έχουν την τύχη να δηλώνουν την Πυργού ως γενέθλιο τόπο τους.


Το βιβλίο για την Πυργού θα παρουσιαστεί σήμερα, 28 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού, στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν γι' αυτό ο αρχιτέκτονας, μηχανικός και ιστορικός ερευνητής Ηρακλής Πυργιανάκης και η φιλόλογος, θεολόγος και συγγραφέας Γιάννης Τσερεβελάκης ενώ την εκδήλωση θα συντονισεί η φιλόλογος και συγγραφέας, Μαρία Φραγκιαδάκη. Θα ακολουθήσει στις 16 Σεπτεμβρίου μια δεύτερη παρουσίαση της έκδοσης στο Ηράκλειο.


Όπως αναφέρει ο Θεοχάρης Δετοράκης, στο προλογικό σημείωμα για την έκδοση, ο Κωστής Μαστρογιαννάκης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων της προσφοράς, που αίρονται από το «εγώ»  στο «εμείς»  υπηρετώντας ανιδιοτελώς την υπερατομική κοινότητα του τόπου τους.


Κι είναι πράγματι έτσι και το καταλαβαίνει κανείς μόλις πιάσει στα χέρια του αυτό τον πολύτιμο τόμο για την Πυργού.


Το περιεχόμενο της έκδοσης καλά δομημένο, καλογραμμένο και αναλυτικό προσφέρει πλούσιες πληροφορίες : ετυμολογικές, για τον τόπο και τους ανθρώπους του, για την πορεία του από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα, τα τοπωνύμια και τα επώνυμα που συναντά κανείς στην Πυργού, αλλά και φωτογραφικό υλικό.


Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης πως, το δέσιμο με τη γενέθλια γη του, την Πυργού, αποτέλεσε το έναυσμα για να προβληθεί στο μέτρο του δυνατού και της ικανότητας του η ιστορία της, ο τρόπος ζωής και ότι άλλο μπόρεσε να διασώσει η αγάπη και η μνήμη των τωρινών κατοίκων της, παράλληλα με όσες αρχαιολογικές, ιστορικές, τοπογραφικές και άλλες πληροφορίες είναι διαθέσιμες.


Η αγάπη του Κωστή Μαστρογιαννάκη για την Πυργού είναι φανερή σε κάθε σελίδα του επιμελημένου βιβλίου του. Δεν είναι μια εργασία που ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρόνο αλλά το προϊόν εξαντλητικής έρευνας και καταγραφής-διάσωσης πολύτιμου υλικού, δραστηριότητα που μόνο κάποιος που διαθέτει πολύ αγάπη, υπομονή, γνώσεις και μεθοδικότητα μπορεί να φέρει σε πέρας.  



Σελίδες