Το Αγγλικό Κοιμητήριο εντός του παλιού Κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Το Αγγλικό Κοιμητήριο εντός του παλιού Κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο

 



Εντός του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο, σε ξεχωριστό χώρο περιφραγμένο με κάγκελα, βρίσκεται το Αγγλικό Κοιμητήριο.


Εκεί έχουν μεταφερθεί και ταφεί οι Άγγλοι στρατιώτες που πήραν μέρος στα γεγονότα της 25ης Αυγούστου του 1898 στο Ηράκλειο και έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της σφαγής που συντελέστηκε εκείνη την ημέρα.


Ωστόσο δεν πρόκειται μόνο για τους στρατιώτες που πέθαναν τον Αύγουστο του 1898 αλλά και πριν τη χρονολογία αυτή και μετά, μέχρι που είχαμε βρετανική στρατιωτική παρουσία στον τόπο μας.




Τα μνήματα των βρετανών στρατιωτών με τις επιτύμβιες πλάκες που τα συνοδεύουν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπουν σε κομψοτεχνήματα παρά τα τάφους.


Βέβαια η απουσία συντήρησης είναι εμφανής κι όπως διαπιστώσαμε οι φθορές που έχει φέρει ο χρόνος αλλά και ανθρώπινα χέρια επιβάλλουν άμεση αποκατάσταση. Από ένα μνήμα μάλιστα έχει κλαπεί η κομψή κατασκευή με το σταυρό ενώ σε άλλα η πέτρα και το μάρμαρο έχουν αρχίσει να διαβρώνονται.


Σε μνημείο που έχει στηθεί εντός του χώρου από το 1898, στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, αναφέρεται πως εκεί έχουν ταφεί 200 στρατιώτες και ναύτες από τη Βρετανία που έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους κατοίκους της Κρήτης, από το 1898 εως το 1908. 


Η σφαγή του 1898


Να θυμίσουμε πως στις 25 Αυγούστου 1898 οι Άγγλοι, που έχουν αναλάβει την περιοχή του Ηρακλείου, μέχρι να φθάσει στην Κρήτη ο ύπατος αρμοστής, επιχειρούν να λειτουργήσουν γραφείο είσπραξης τελωνιακού φόρου για να υποστηριχθεί οικονομικά το προσωρινό  πολίτευμα, κάτι που είχε γίνει πριν, χωρίς απρόοπτα,  σε άλλες περιοχές του νησιού.


Στο Ηράκλειο όμως ξέσπασαν επεισόδια (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) . Με αφορμή τους φόρους ο οθωμανικός όχλος ξεκίνησε μια σφαγή και λεηλασία άνευ προηγουμένου στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εκατοντάδες χριστιανοί, 17 Άγγλοι και ο πρόξενος της Αγγλίας στο Ηράκλειο Λυσίμαχος Καλοκαιρινός.


Ο Άγγλος διοικητής του Ηρακλείου για να ελέγξει την κατάσταση διέταξε τον  βομβαρδισμό της πόλης από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι κι έτσι εκτός από τις λεηλασίες ήλθε και η φωτιά

 


Από το μνήμα αυτό έκλεψαν το σταυρό που ήταν όμοιος με αυτόν της δεύτερης φωτογραφίας μας







Σελίδες