Το άγνωστο ταξίδι του γερουσιαστή Ε. Κένεντι στις Μελέσες και η σχέση του με τον Κ. Μαλιώτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Το άγνωστο ταξίδι του γερουσιαστή Ε. Κένεντι στις Μελέσες και η σχέση του με τον Κ. Μαλιώτη

 


Άγνωστο στους πολλούς είναι το ταξίδι που είχε κάνει για να επισκεφθεί το μικρό οικισμό των Μελεσών, έξω από το Ηράκλειο, τη δεκαετία του 70, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι.


Ουσιαστικά συνόδευσε τον πλούσιο ομογενή και υποστηρικτή του Κώστα Μαλιώτη στον τόπο καταγωγής του, όπου μάλιστα είχε μόλις κτίσει το εξατάξιο γυμνάσιο, που λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας ως Γυμνάσιο-Λύκειο για την ευρύτερη περιοχή.


Τον ευεργέτη και φιλάνθρωπο Κώστα Μαλιώτη (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) θα θυμηθεί και θα τιμήσει αύριο σε εκδήλωση στις Μελέσες ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα τόσο για το Μαλιώτη όσο και για το ταξίδι που έκανε στην περιοχή μαζί με τον καλό του φίλο, τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ε. Κένεντι.


Κατά την επίσκεψη του στις Μελέσες ο Τεντ Κένεντι, όπως συνήθως τον αποκαλούσαν, έζησε μοναδικές στιγμές και μάλιστα τις περιέγραψε σε συνέντευξη του, η οποία διατηρείται στο αρχείο του Ινστιτούτου Edward M. Kennedy.


Στη συνέντευξη ο Γερουσιαστής περιγράφει τη σχέση του με τον Κώστα Μαλιώτη αλλά και το ταξίδι που έκαναν μαζί στην Κρήτη για να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής του, τις Μελέσες.


Το ταξίδι έγινε μετά την προεκλογική εκστρατεία του '76. Μαζί τους ήταν και Βαρβάρα Σουλιώτη, βασική βοηθός του Γερουσιαστή για πολλές δεκαετίες, καθώς επίσης η Αντζελίκ Βουτσελά. Ο Κένεντι αναφέρει πως ήταν και οι δυο Ελληνίδες και είχαν υπέροχους φίλους στην Ελλάδα.


Και συνεχίζοντας την περιγραφή του λέει: "Βγήκαμε στην Κρήτη και περάσαμε μια από τις πιο συγκινητικές μέρες της ζωής μου σε αυτό το χωριό, όπου γεννήθηκε ο Τσάρλι (Κώστας) Μαλιώτης.


Ήταν ένα ορφανό που ήρθε σε αυτή τη χώρα και εργάστηκε στο Λόουελ. Είχε πολύ καλό τεχνικό μυαλό και ξεκίνησε τις πρώτες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις του στη Μασαχουσέτη, στην αρχή του πολέμου, και τα πήγε πολύ καλά.


Ο Τσάρλι Μαλιώτης συνεισέφερε τα μισά χρήματα για την οικοδόμηση της ελληνορθόδοξης θεολογικής σχολής στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης, την κορυφαία στη χώρα και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Θα επέστρεφε για να επισκεφτεί το χωριό του και μας ρώτησε αν θα πηγαίναμε εκεί μαζί του».


Η μετακίνηση τους προς τις Μελέσες έγινε με ένα μικρό, όπως το περιγράφει ο Γερουσιαστής, αυτοκίνητο και του έκαναν εντύπωση τα λουλούδια που έριχναν στο δρόμο τους ανεβαίνοντας την πλαγιά του βουνού. Ο Μαλιώτης ωστόσο, είχε φθάσει στην Κρήτη με διαφορετική πτήση.


Όταν είχε ρωτηθεί στη συνέντευξη ο Κένεντι αν γνώριζε πολιτικά το Μαλιώτη είπε:  «Τον γνώρισα πολιτικά από τις εκστρατείες. Διεύθυνε την ελληνική κοινότητα. Δεν το έκανε πραγματικά. Θα υπήρχαν πολλοί Έλληνες που θα στενοχωριόταν αν έλεγες ότι τους διευθύνει αλλά ήταν μια εντυπωσιακή, αυθεντική φιγούρα, επειδή ήταν μετανάστης και έδωσε τα μισά του χρήματα στην εκκλησία, κάτι που σου δίνει αξιοπιστία, και αγαπούσε τον Πρόεδρο Κένεντι και τώρα εμένα. Ήταν απλά ένας καταπληκτικός άνθρωπος, ένα υπέροχο, υπέροχο άτομο…εννοώ ότι νοιάστηκε τόσο πολύ για τη χώρα. Γυρίσαμε λοιπόν στο μικρό του χωριό».


Ο Κώστας Μαλιώτης

Τι θυμήθηκε όμως ο Γερουσιαστής από τις Μελέσες; Εδώ η περιγραφή του έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον:


«Ανεβήκαμε ως την κορυφή ή όχι ακριβώς στην κορυφή, αλλά περίπου τα δύο τρίτα της διαδρομής προς τα πάνω, και εκεί, φωλιασμένα σε αυτό το μικρό οροπέδιο, ήταν το σχολείο και ο χώρος συγκέντρωσης και μερικά σπίτια. Είχε χτίσει την εκκλησία, το σχολείο και το κέντρο συγκέντρωσης. Ετοίμασαν ένα μεσημεριανό γεύμα σε δημόσιο χώρο, πιθανότατα χωρούσαν 350 άτομα, και είχαν τους δημάρχους από όλη την κοινότητα. Είχαν τα λευκά χάρτινα τραπεζομάντηλα στο τραπέζι και αυτές τις υπέροχες ντομάτες, κρασί, λάδι και ξύδι, και το ψωμί, παντού.


Σηκώθηκε να μιλήσει (εννοεί ο Μαλιώτης) και είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω, αλλά ο φίλος μου ο Τεντ θα μιλήσει για μένα».


Εκείνη τη μέρα πρέπει να είχε συγκεντρωθεί τόσος πολύ κόσμος καθώς ο Γερουσιαστής περιγράφει, αμέσως μετά:


«Άνθρωποι προσπαθούσαν να μπουν και αυτοί οι μεγάλοι άντρες τους χτυπούσαν στο πρόσωπο, τους κρατούσαν έξω, γιατί δεν μπορούσαν να χωρέσουν άλλοι άνθρωποι. Δεν μπορούσες να περάσεις από ένα τραπέζι γιατί όλα ήταν γεμάτα, αλλά ήρθαν όλοι να δουν τον Κώστα, τον φώναζαν Κώστα Μαλιώτη. Ήταν μια υπέροχη στιγμή, μια υπέροχη, θαυμάσια εμπειρία»



Ο Κώστας Τραβαγιάκης για τη σχέση Κένεντι-Μαλιώτη


Ο Κώστας Τραβαγιάκης, Α αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Τεντ Κένεντι µέσω του οµογενή φιλάνθρωπου Κώστα Μαλιώτη στη διάρκεια εγκαινίων τη δεκαετία του 1970.


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο  Μαλιώτης είχε στενή σχέση και φιλία µε τον Κένεντι, καθώς τον είχε βοηθήσει καθοριστικά στις προεκλογικές εκστρατείες.


Όταν μάλιστα έγινε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 ο Μαλιώτης σηκώθηκε τα µεσάνυχτα και πήγε στο σπίτι του Κένεντι στο Κέιπ-Κοτ, του χτύπησε την πόρτα και του είπε «συγχώρα µε που σε αναστατώνω µέσα στη νύχτα αλλά πρέπει κάτι να κάνεις τώρα διότι οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κύπρο»


Είναι δε χαρακτηριστικό πως «η µεγάλη πρωτοβουλία που πάρθηκε τότε για να σταµατήσει ο δεύτερος Αττίλας προήλθε από τον Τεντ Κένεντι».


Με βάση την περιγραφή Τραβαγιάκης «Ο Μαλιώτης κάθισε στο σαλόνι του σπιτιού του Κένεντι και δεν έφευγε αν δεν έπαιρνε µπροστά του στο τηλέφωνο τους κυβερνητικούς και άλλους αξιωµατούχους στην Ουάσιγκτον».


(Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον Εθνικό Κήρυκα, 29 Αυγούστου 2009 και το Ινστιτούτο Edward M. Kennedy).


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του e-storieskritis Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

 

Σελίδες