Οι Μελέσες τιμούν το σπουδαίο ευεργέτη και φιλάνθρωπο Κώστα Μαλιώτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Οι Μελέσες τιμούν το σπουδαίο ευεργέτη και φιλάνθρωπο Κώστα Μαλιώτη

 




Ένα σπουδαίο Κρητικό ευεργέτη και φιλάνθρωπο τιμά σε εκδήλωση που οργανώνει στις 21 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελεσών.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Μαλιώτειου Εκπαιδευτηρίου, που η τιμώμενη προσωπικότητα ίδρυσε στο χωριό καταγωγής του, στα διοικητικά όρια σήμερα του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.


Ποιος ήταν όμως ο Κώστας Μαλιώτης και γιατί το όνομα του δεν μπορεί να ξεχαστεί ως τις μέρες μας;


Ο Κώστας Μαλιώτης γεννήθηκε στις Μελέσες το 1895 και λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην Κρήτη ταξίδεψε ως την Αμερική αναζητώντας μια νέα ζωή, το 1915.


Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό και ολοκλήρωσε τα καθήκοντα του ως στρατιώτης στη Γαλλία.


Η οικονομική του ανέλιξη


Αφότου επέστρεψε στην Αμερική άνοιξε και λειτούργησε, ως το 1945, ένα εστιατόριο στη Βοστώνη.


Εκείνη την εποχή ήταν που κατάφερε να φτιάξει κάτι πολύ διαφορετικό, το οποίο τον απογείωσε οικονομικά. Ίδρυσε την Mediterranean Trading Corp. ανοίγοντας γραφεία της σε Βοστώνη και Ελλάδα.


Ένα χρόνο αργότερα έφτιαξε την Lehigh Metal Products Corp κι ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια κι άλλες εταιρείες, η Eastern Fasteners και Freetown Screw Companies, στο New Bedford.


Ο Κώστας Μαλιώτης με τη σύζυγο του Μαίρη Ταμιωλάκη, ανέπτυξαν μια πλούσια φιλανθρωπική και κοινωνική δράση καθώς ίδρυσαν το Maliotis House στην Ελλάδα, υποστήριξαν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, έφτιαξαν την αίθουσα Μαλιώτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Γυμνάσιο-Λύκειο Μελεσών και τελευταίο το Πολιτιστικό Κέντρο Μαλιώτης στο Ελληνικό Κολλέγιο της Νέας Αγγλίας.


Το Πολιτιστικό Κέντρο Μαλιώτη χτίστηκε και έγινε δωρεά στο Ελληνικό Κολέγιο Τιμίου Σταυρού το 1974 .Σκοπός του ήταν και είναι το να αναδείξει διάφορες πτυχές του νεοελληνικού πολιτισμού, και να προωθήσει το ενδιαφέρον και την κατανόηση των ελληνικών σπουδών.


Η παρουσία και ο ρόλος του Πολιτιστικού Κέντρου Μαλιώτη είναι καθοριστικής σημασίας για την πολιτιστική ζωή της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Νέας Αγγλίας. Είναι ο μόνος θεσμός στην περιοχή με αποστολή αφιερωμένη στην κατανόηση και προβολή του ελληνισμού διαθέτοντας παράλληλα τους πόρους για την εκτέλεση αυτής της αποστολής.


Ο Κώστας Μαλιώτης, εκτός των άλλων, διετέλεσε πρόεδρος της Cultural Society στη Βοστώνη, το 1922, και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Demosthenes Democratic Club.


Υπήρξε μέλος πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων και οργανώσεων μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής.


Για τέσσερα χρόνια εργάστηκε ως πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής ενώ υπήρξε, μέλος του Συμβουλίου της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Μπρούκλιν και άλλων φορέων σε Ελλάδα και Αμερική.


Λόγω της στήριξης που παρείχε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «Άρχοντα» από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.


Είχε βραβευθεί πολλές φορές για τη συνεισφορά, τη στήριξη και τα φιλάνθρωπα αισθήματα του από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.


Γυμναστικές επιδείξεις στο Μαλιώτειο εκπαιδευτήριο

Σε όλη αυτή τη μακρά και επιτυχημένη διαδρομή του (απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών) ποτέ δεν ξέχασε το χωριό του τις Μελέσες. Με δική του χρηματοδότηση το 1969 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ιστορικού Εκπαιδευτηρίου στις Μελέσες, στο οποίο έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά όλων των γειτονικών χωριών.

 

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την εφημερίδα The Boston Globe)

Σελίδες