Ονίσκος: Το χρήσιμο και ακίνδυνο παράσιτο που γίνεται μπαλάκι για να προστατευθεί - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Ονίσκος: Το χρήσιμο και ακίνδυνο παράσιτο που γίνεται μπαλάκι για να προστατευθεί

 


Ο ονίσκος ή αλλιώς γουρουνάκι ή κουβαρίτσα, ή σφαιρούλα, ή γαϊδουρόμπαλα  είναι ένα είδος που συναντάμε συχνά όταν σηκώνουμε μια πέτρα, μια γλάστρα  ή ένα τούβλο κι από κάτω υπάρχει υγρασία.


Το είδος αυτό ανήκει στα ισόποδα η λειτουργία των οποίων είναι να απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα από τη γη.


Λέγεται πως καθαρίζουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά από βλαβερά στοιχεία, όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο, τα οποία κάνουν κακό στον άνθρωπο.  


Οι ονίσκοι είναι συνδεδεμένοι με την υγρασία, η παρουσία της οποίας είναι απαραίτητη για την επιβίωση τους κι έχουν μεγάλη ευαισθησία στην εξάτμιση του νερού από το σώμα τους, ειδικά από την κοιλιακή χώρα.


Αναζητούν και βρίσκουν καταφύγιο κάτω από πέτρες, φλοιούς,  πεσμένα και ξερά φύλλα ενώ με το να γίνονται μπαλάκια προστατεύονται και από τους εχθρούς τους και από την απώλεια της ζωτικής γι αυτούς υγρασίας.


Η σχέση του ονίσκου με τον άνθρωπο δεν είναι καλή, είναι αυτό που λέμε μακριά και αγαπημένοι ωστόσο δεν έχει παρατηρηθεί και κάποιο πρόβλημα στην επαφή μαζί του. 


Αντίθετα όταν οι ονίσκοι γίνονται μπαλάκια κάποια παιδιά δεν χάνουν την ευκαιρία να παίξουν μ αυτά, αν και καλό θα ήταν να τα αφήνουμε στην ησυχία τους να κάνουν το χρήσιμο καθήκον τους καθώς πρόκειται για ένα συμπαθητικό παράσιτο.





Σελίδες