Η Κάτω Βάθεια τίμησε τον Άγιο Σωφρόνιο στο πρώτο παρεκκλήσι που χτίστηκε στη μνήμη του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Η Κάτω Βάθεια τίμησε τον Άγιο Σωφρόνιο στο πρώτο παρεκκλήσι που χτίστηκε στη μνήμη του

 


Δεύτερη χρονιά φέτος η Ενορία της Κάτω Βάθειας γιόρτασε τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ στη μνήμη του οποίου ανεγέρθηκε στον οικισμό ο πρώτος και μοναδικός ναός του νέου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας (δείτε εδώ).


Ο μικρός, αλλά ιδιαίτερα φροντισμένος ναός κτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς ο Άγιος Σωφρόνιος εντάχθηκε στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο μόλις το 2019 και το 2020 είχε ήδη το ναό του στην Κάτω Βάθεια. Μάλιστα φέτος στη δεύτερη γιορτή του είχε ολοκληρωθεί και ο τοιχογραφικός διάκοσμος του, τον οποίο σας παρουσιάζουμε.


Χθες Σάββατο, το απόγευμα, εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθοδίου Βερνιδάκη.


Σήμερα τελέσθηκε ο  Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δημητρίου Πολιτάκη.


Μετά το πέρας του χθεσινού Εσπερινού ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μίλησε στους πιστούς περιγράφοντας, σε αδρές γραμμές, τη ζωή του τιμώμενου Αγίου, το ξεκίνημα του, τη γνωριμία του με το Χριστιανισμό, το μοναχισμό που ακολούθησε αλλά και την μετάβαση του στην Αγγλία, στο Έσσεξ, όπου ίδρυσε και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.


Ο Πανοσιολογιώτατος έκανε παραλληλισμό της ζωής του Αγίου με την σημερινή ευαγγελική περικοπή που μιλάει για το φως, το οποίο και αναζητούσε ο Άγιος Σωφρόνιος. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Ο Άγιος Σωφρόνιος έλαβε πολλές άκτιστες δωρεές κι έγινε όλη η ζωή του φως ,το οποίο σκορπούσε και στους γύρω του».


Ο Πρωτοσύγκελλος αναφέρθηκε μάλιστα και σ' ένα από τα πλέον γνωστά θαύματα του νέου Αγίου και μάλιστα από την πρώτη ημέρα της κοίμησης του. Ένα ζευγάρι με το παιδί του, που έπασχε από καρκίνο, επισκέφθηκε τη Μονή που είχε κτίσει ο Άγιος Σωφρόνιος και έτυχε εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα, χωρίς να το γνωρίζουν, ο Άγιος να έχει εκδημήσει εις Κύριον. Πρίν γίνει η ταφή του πέρασαν όμως το παιδί κάτω από το φέρετρο του και η ασθένεια εξαφανίσθηκε.


Ο Πανοσιολογιώτατος παρότρυνε τους πιστούς έτσι όπως το σημερινό Ευαγγέλιο μιλάει για τα πουλιά που χωρίς να κάνουν το παραμικρό έχουν τον Κύριο να μεριμνά για εκείνα, όπως τον Άγιο Σωφρόνιο τον ενδιέφερε μόνο το Θαβώρειο φως κι όχι τα υλικά αγαθά, έτσι κι αυτοί να σταματήσουν να αγχώνονται και να έχουν το νου τους μόνο στα υλικά αποκτήματα. Ακόμα κι αν όλα όσα θέλει ο άνθρωπος τα αποκτήσει αν γυρίσει και κοιτάξει πίσω του θα δει πως έχει χάσει τη ζωή του αγωνιζόμενος για πράγματα που θα απωλέσει στη συνέχεια νομοτελειακά, τόνισε.


«Χαρείτε τη ζωή, κάθε στιγμή της και έχετε πίστη στο Χριστό» κάλεσε τους πιστούς και συμπλήρωσε «Ας παραδειγματιστούμε από τον Άγιο Σωφρόνιο και ας γίνει στόχος μας το πώς θα ενωθούμε με το φως του Θεού, να ζητάμε μόνο τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του» κατέληξε.


Από την πλευρά το ο εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Βλαχάβας αφού ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης για την παρουσία του στον Εσπερινό καθώς επίσης και τους πιστούς τόνισε πως ο ναός του Αγίου Σωφρονίου κτίστηκε με προσευχή και προσφορά για να μοιράσει απλόχερα ακριβώς αυτά τα δυο αγαθά με την κτήση του, την προσευχή και την πνευματική προσφορά.













Σελίδες