Ο Άγιος Γεώργιος ο Παλιός και η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στα Ρημάμπελα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Ο Άγιος Γεώργιος ο Παλιός και η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στα Ρημάμπελα

 


Σε κοντινή απόσταση από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, στην τοποθεσία του δήμου Αρχανών Αστερουσίων που ονομάζεται Ρημάμπελα, συναντάμε ένα ερειπωμένο μετόχι και δυο εκκλησίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τον Άγιο Γεώργιο τον Παλιό αλλά και τον κατεστραμμένο ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.


Ο Άγιος Γεώργιος ο Παλιός κτίστηκε, χρονικά, πριν από το καθολικό του Αγίου Γεωργίου στον Επανωσήφη, γι’ αυτό και έχει λάβει το συγκεκριμένο προσωνύμιο.


Όπως μας είπε ο ηγούμενος της Μονής, πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, ο Παλιός φέρεται να κτίστηκε μεταξύ του 13ου και 14ου αιώνα. Υπάρχει και μια παράδοση που θέλει εκεί να βρισκόταν ο Κατωσήφης, κι όχι στο Χαράκι, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Όμως επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει.


Μέχρι τις αρχές του 2000 η κατάσταση του κτίσματος ήταν τραγική, καθώς είχε καταρρεύσει η οροφή και οι τοιχογραφίες του ναού είχαν διαλυθεί μαζί με το επίχρισμα της τοιχοποιίας.


Ωστόσο το 2009 η εκκλησία αναστυλώθηκε, κατά τρόπο υποδειγματικό, και με αντιρίδες στηρίχθηκε ο νότιος τοίχος της.  Πλέον εορτάζεται στις 23 Ιουνίου, ημέρα τιμής των Κρητών Νεομαρτύρων στους οποίους περιλαμβάνονται και οι 18 μοναχοί του Επανωσήφη που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς. Την ημέρα γιορτής του Αγίου Γεωργίου την τιμητική του έχει το καθολικό του Μοναστηριού του Επανωσήφη κι έτσι καθιερώθηκε να λειτουργείται τον Ιούνιο το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Παλιού.


Να σημειώσουμε πως νότια του ναού καθαρίστηκε έκταση και φυτεύθηκε, με τη συνδρομή του Συλλόγου Φιλων της Ιεράς Μονής Επανωσήφη, με καρποφόρα δέντρα διαφόρων ειδών. Σε αυτά θα προστεθούν και λίγα κλίματα αμπελιού από παλιές κρητικές ποικιλίες, για να δίνουν στο στίγμα της αξίας του κρητικού αμπλώνα. 


Λίγο πριν φτάσει κανείς στον εκπληκτικής ομορφιάς τόπο, με τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, όπου είναι κτισμένος ο Άγιος Γεώργιος, μπορεί να δει, δεξιά στο χωματόδρομο, τα απομεινάρια του μετοχιού που ονομαζόταν Ρημάμπελα.


Λίγα πέτρινα σπίτια, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε στάβλο, και τα ερείπια της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στο ψηλότερο σημείο, συνθέτουν το παλιό αυτό μετόχι.


Οι κάτοικοι των γύρω χωριών θυμούνται πως εκεί, πριν εγκαταληφθεί, ζούσε μια οικογένεια με δέκα παιδιά, η οποία καλλιεργούσε τα χωράφια της Μονής. Στο μετόχι αυτό επίσης υπάρχει ένα καβούσι με πόσιμο νερό αλλά και μια καταπράσινη συστάδα με κυπαρίσσια.


Η εκκλησία της Παναγίας έχει καταρρεύσει σώζονται μόνο μικρά τμήματα από το βόρειο και νότιο τοίχο της ενώ σκόρπιες ανάμεσα στα χόρτα βρίσκονται οι υπόλοιπες πέτρες της τοιχοποιίας της. Ήταν έναν μικρός μονόχωρος ναός, που όπως μάθαμε θα αποκτήσει και πάλι ζωή.


Στον προγραμματισμό της Ιεράς Μονής Επανωσήφη είναι η αναστήλωση αυτής της εκκλησίας, μια που στη γύρω περιοχή άλλος ναός αφιερωμένος στη Μυρτιδιώτισσα δεν υπάρχει.  







Το Μετόχι και ο ερειπωμένος ναός της Παναγίας στα Ρημάμπελα







Σελίδες