Το κτίριο των οθωμανικών Εφκαφίων στην οδό Έβανς στην Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Το κτίριο των οθωμανικών Εφκαφίων στην οδό Έβανς στην Ηράκλειο

 


Παρά την βρωμιά που το καλύπτει δεν μπορεί όποιος περνά απ έξω και σηκώσει το βλέμμα να μην θαυμάσει την αρχιτεκτονική του.


Το κτίριο των Εφκαφίων, επί της οδού Έβανς στο Ηράκλειο, κτίστηκε το 1878 με βάση τα νεοκλασσικά αρχιτεκτονικά πρότυπα για να στεγάσει την οθωμανική υπηρεσία των Εφκαφίων, στην οποία ανήκε η διαχείριση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων των Οθωμανών στο Χάνδακα.


Οι ειδικοί αναφέρουν πως μορφολογικά το εν λόγω κτίριο κατασκευάστηκε με βάση τα πρότυπα του ρομαντικού νεοκλασσικισμού προσαρμοσμένα όμως  άριστα με εκείνα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής.


Άξονες συμμετρίας διέπουν την σύνθεση ενώ γίνεται τονισμός του κεντρικού στοιχείου της εισόδου. Πεσσοί επίκρανα και άλλες λεπτομέρειες  χαρακτηρίζουν το σύνολο. Ενδιαφέρον μορφολογικό στοιχείο είναι οι ποδιές των παραθύρων του ορόφου όπου το επίχρισμα παίρνει τη μορφή καφασωτού, σε ανάμνηση της Οθωμανικής Αρχιτεκτονικής.


Το συγκεκριμένο κτίριο είναι από τα πρώτα που έφτιαξαν οι Οθωμανοί στην πόλη για να στεγάσουν δημόσια υπηρεσία τους και έτσι έδωσαν πολύ βάρος στην εικόνα του. Καλύπτει έκταση άνω των 600 τετραγωνικών μέτρων.


Αφότου αποχώρησαν οι Οθωμανοί από το Χάνδακα το κτίριο πέρασε στην υπηρεσία  των Ανταλλάξιμων και πουλήθηκε σε ιδιώτες.Στην πορεία του χρόνου το είδαμε να μετατρέπεται σε κατάστημα αλλά και σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.


Σήμερα είναι άδειο με ενοικιαστήριο στην κλειστή, με αλυσίδα, αλλά μισάνοιχτη είσοδο του. Από τη χαραμάδα διακρίνεται η ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο. Εξωτερικά ο χρόνος και το καυσαέριο έχουν αλλοιώσει το χρώμα του κτίσματος.







Σελίδες