Όσα δεν ξέρετε για τις γαλοπούλες: Υποδειγματικές μάνες που κοκκινίζουν εύκολα αλλά και λίγο αφελείς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Όσα δεν ξέρετε για τις γαλοπούλες: Υποδειγματικές μάνες που κοκκινίζουν εύκολα αλλά και λίγο αφελείς


Τις συναντήσαμε σε ένα υπαίθριο περιφραγμένο χώρο στο Σελλί Ρεθύμνου και μας εντυπωσίασε η καμαρωτή κορμοστασιά και το λευκό χρώμα τους.


Οι γαλοπούλες των φωτογραφιών μας ανήκουν σε ράτσα που κατάγεται από την Αμερική.Δυστυχώς δε γνωρίζαμε ότι πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος που εκτρέφουν οι φάρμες, ανά την Ελλάδα, για κρεατοπαραγωγή.


Οι λευκές γαλοπούλες εξελίσσονται σε μεγάλα πτηνά και γι' αυτό τις προτιμούν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την διάθεση τους στην αγορά.


Να σημειώσουμε πως συχνότερα σε κοτέτσια σπιτιών θα δούμε τις λεγόμενες  Bronze γαλοπούλες οι οποίες έχουν σκούρο χρώμα και θεωρούνται απόλυτα προσαρμοσμένες στα δεδομένα της χώρας μας και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που να θεωρούνται πλέον ντόπιες. 


Ως πτηνά οι γαλοπούλες λέγεται πως αναπτύσσουν έντονα γονικά αισθήματα.Τόσο η γαλοπούλα-κλώσα, όσο και ο γάλος-πατέρας ανατρέφουν μαζί με πολλή στοργή τα μικρά τους. Συχνά μάλιστα τους βάζουν αυγά κότας για να κλωσήσουν και να βγουν κοτοπουλάκια επειδή είναι εξαιρετικές μάνες και δεν ξεχωρίζουν τα μικρά, τα δέχονται όλα με αγάπη, είτε είναι του είδους τους είτε άλλου πτηνού.


Όσοι εκτρέφουν γαλοπούλες λένε επίσης ότι το χρώμα στο δέρμα τους, στο λαιμό και το κεφάλι σκουραίνει όταν αλλάζουν συναισθήματα. Δηλαδή κοκκινίζουν. Επίσης λένε πως δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνες. Τους βάζουν το φαγητό σε ένα σημείο κι εκείνες το ψάχνουν αλλού ενώ δεν καταφέρνει κανείς να τις κάνει να τον ακολουθήσουν, όπως συμβαίνει με άλλα ζώα.


Σε ότι αφορά την ονομασία της γαλοπούλους, που στα αγγλικά είναι Turkey, να πούμε πως επειδή κατάγεται από την Αμερική και αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές είδος εκεί έχουν δώσει το όνομα της τουλάχιστον σε 3 πόλεις, μία στο Τέξας, μία στη Βόρεια Καρολίνα και μία στη Λουιζιάνα.


Η ιστορία αναφέρει πως όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι έφθασαν πρώτη φορά στην Αμερική, αντίκρισαν γαλοπούλες, τις οποίες μπέρδεψαν με τις φραγκόκοτες. Στις χώρες τους τις φραγκόκοτες τις αποκαλούσαν  «τουρκόπουλα», λόγω της εισαγωγής τους από την Τουρκία. Έτσι κατέληξε και το πτηνό που είδαν στην Αμερική να το ονομάσουν Τurkey.


Στη χώρα μας ωστόσο τις ονομάζουμε απλά γαλοπούλες από τη  λατινική λέξη gallus, δηλαδή «πτηνό της Γαλατίας».




 


Σελίδες