Το εξωπραγματικό ανάγλυφο του Ακρωτηρίου Σακουλέβα στο Μεγάλο Παξιμάδι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Το εξωπραγματικό ανάγλυφο του Ακρωτηρίου Σακουλέβα στο Μεγάλο Παξιμάδι

 


Το παράκτιο ανάγλυφο στο Μεγάλο Παξιμάδι και συγκεκριμένα στο δυτικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκεται το ακρωτήριο Σακουλέβα, είναι από εκείνα τα μέρη που σου κόβουν την ανάσα.


Βράχοι κατακόρυφοι, πανύψηλοι και πολύχρωμοι ορθώνονται σμιλεμένοι από το κύμα και τους ανέμους.


Απέναντι τους μόνος του, μέσα στο νερό, ένας μικρότερος βράχος ίσως πριν από κάμποσους αιώνες τμήμα κι αυτός του νησιού που αποκολλήθηκε και κρατιέται στην επιφάνεια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπορέσει κάποια στιγμή να ξαναβρεί τη θέση του.


Το ακρωτήριο  Σακουλέβα είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπει όποιος επισκέπτεται το Μικρό και το Μεγάλο Παξιμάδι, νότια της Μεσαράς, τους καλοκαιρινούς μήνες με τα καραβάκια που πραγματοποιούν εκδρομές από την Αγία Γαλήνη και τον Κόκκινο Πύργο. Η εικόνα του άκρως εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη αφού κάτι άλλο, ανάλογο, δύσκολα βρίσκει κανείς  στην Κρήτη.


Θα μπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας από εκείνες όπου το μεγάλο ξύλινο ιστιοφόρο φθάνει σε ένα άγνωστο και ακατοίκητο νησί και κάνει τον περίπλου του για να εντοπίσει ασφαλές αγκυροβόλιο ώστε να εξερευνήσει το πλήρωμα την ενδοχώρα του.Προσεγγίζοντας το ακρωτήριο όσοι επιβαίνουν στο σκάφος μαζεύονται στην πλώρη και με δέος παρατηρούν τα απότομα βράχια. Η εικόνα τους τρομακτική αλλά και προκλητική. Τα κοιτάζουν για ώρα, χωρίς να μιλούν. Δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν πάνω στο νησί αλλά θέλουν να το γνωρίσουν.


Επειδή όμως το Μικρό και το Μεγάλο Παξιμάδι σίγουρα δεν αποτελούν σκηνικό ταινίας η διαδρομή στην πραγματικότητα γίνεται αντίστροφα. Πρώτα απολαμβάνει κανείς τις ομορφιές τους, τις μικρές αλλά πανέμορφες παραλίες τους, και μετά κλείνει το σύντομο ταξίδι με το απόκοσμο σκηνικό στο Ακρωτήριο Σακουλέβα για να μπορεί με βεβαιότητα να πει, επιστρέφοντας στην Κρήτη, πως πρόκειται για ένα τόπο ονειρικό.


 










Σελίδες