Το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ακρωτήριο Λίθινο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ακρωτήριο Λίθινο


Στο Ακρωτήριο Λίθινο, κοντά στο Μάρτσαλο στην περιοχή της Μεσαράς, είναι κτισμένη η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.


Λευκή σαν περιστέρι, σχεδόν αταίριαστη, με το ξερό, άγριο και άγονο τοπίο που την περιβάλλει ατενίζει από ψηλά τη θάλασσα αλλά και τα βουνά των Αστερουσίων.


Μονόχωρη και καμαροσκεπής φέρεται να κτίστηκε από το Σιβιανό Γεώργιο Κανάκη το 1866 ενώ ανήκει στην Ιερά Μονή Οδηγήτριας. Στο εσωτερικό της τραβούν τα βλέμμα οι πολυάριθμες εικόνες, κάθε μεγέθους, που στολίζουν τους τοίχους. 


Το ξυλόγλυπτο, λιτό στο κάτω μέρος του και με περισσότερες λεπτομέρειες στο επάνω, τέμπλο φέρει μια μεγάλη δεσποτική εικόνα της Μεταμόρφωσης και μια μικρότερη της βρεφοκρατούσας Παναγίας.


Δυτικά του ναού ο άνθρωπος που την έκτισε έφτιαξε κι ένα σαρνίτσι για να πέφτει το βρόχινο νερό, που είναι δυσεύρετο σε αυτά τα μέρη, ώστε όποιος πηγαίνει στο εκκλησάκι να βρίσκει λίγο να ξεδιψά.


Αργότερα το σαρνίτσι γκρεμίστηκε από τον ηγούμενο της μονής γιατί πηγαίνοντας εκεί τα κοπάδια του μοναστηριού για να ξεδιψάσουν έπεφταν θύματα κλοπής από κατοίκους των γειτονικών οικισμών.


(Το φωτογραφικό υλικό μας διέθεσε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης)








Σελίδες