Το εκπληκτικό πετρόκτιστο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρό στο Κεφάλι στο ακρωτήριο Λίθινο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Το εκπληκτικό πετρόκτιστο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρό στο Κεφάλι στο ακρωτήριο Λίθινο


Είναι σίγουρα ένα από τα ξωκλήσια που όταν το δεις δεν το ξεχνάς εύκολα. Θες το άγριο τοπίο όπου έχει κτιστεί; θες οι ακατέργαστες και κάθε μεγέθους και χρώματος πέτρες της λιθοδομής του; θες το μυσταγωγικό εσωτερικό του; Όλα είναι πολύ ξεχωριστά στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού πάνω στο  ύψωμα Κεφάλι, στο ακρωτήριο Λίθινο κοντά στο Μάρτσαλο της Μεσαράς.


Κτήτορας του ο Γιάννης Μανουσάκης, το 2002, κι όπως αναφέρει η πέτρινη επιγραφή πάνω από τη είσοδο του, φτιάχτηκε στη μνήμη των οικογενειών Αλ. Φανουράκη, Μ. Λεμπιδάκη, Β. Ζαφειροπούλου, Γ. Πρατικάκη, Δ. Μητσόπουλου, Σ. Ντούνη και Θ. Θεοδωρίδη.


Στο εσωτερικό του εισέρχεται λιγοστό φως ενώ στη μέση, πάνω σε πάγκο, είναι τοποθετημένη η ελληνική σημαία. Ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ίσως το μοναδικό όπου βλέπουμε κάποιες επιτηδευμένες λεπτομέρειες, διαχωρίζει το Άγιο Βήμα από τον κυρίως ναό. Η στέγη είναι  ξύλινη ,σκεπασμένη με κεραμίδια.


Η πέτρα εδώ έχει αξιοποιηθεί παντοιοτρόπως, ακόμα και η βάση για το μανουάλι είναι μια ακατέργαστη πέτρα αλλά και η τράπεζα ευλόγησης των άρτων, έξω από το ναό, κι αυτή από τέτοιες πέτρες έχει φτιαχτεί.


Με θέα τη θάλασσα και το άγριο τοπίο των Αστερουσίων το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού μοιάζει λες και κτίστηκε εκεί για να συνομιλεί με το Θεό και να μαρτυρά κάθε στιγμή πως κανείς δεν είναι μόνος ακόμα και στο πιο απομονωμένο σημείο όπου ίσως η ζωή τον έχει τάξει.


(Τις φωτογραφίες μας διέθεσε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης τον οποίο και ευχαριστούμε). 







Σελίδες