Γιορτάστηκε η 55η επέτειος επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Γιορτάστηκε η 55η επέτειος επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου

 


Χωρίς την παρουσία πλήθους πιστών, όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κορωνοϊού, αλλά με κατάνυξη γιορτάστηκε σήμερα στο Ηράκλειο η 55η επέτειος επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του πρώτου Επισκόπου Κρήτης, Αγίου Αποστόλου Τίτου.


Στην  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος συνεπικουρούμενος από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιο Βερνιδάκη, καθώς και άλλους ιερείς της Αρχιεπισκοπής και του ναού του Αγίου Τίτου.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε  λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού καθώς οι συνθήκες δεν επέτρεπαν ευρύτερη λιτανεία.


Πως επέστρεψε η Τιμία Κάρα στο Ηράκλειο


Για την ιστορία να πούμε πως μετά την  απελευθέρωση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά το 961, κτίσθηκε στο Χάνδακα μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Τίτο, στην ίδια θέση όπου τον βλέπουμε και σήμερα.


Εκεί είχε μεταφερθεί και η Τιμία Κάρα του Αγίου. Δυστυχώς κατά την αποχώρηση τους από την πόλη οι Ενετοί, το 1699, αμέσως μετά την κατάληψη του Χάνδακα από τους Οθωμανούς, πήραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας και την Τιμία Κάρα του Αγίου καθώς και πολλές άλλες εικόνες και αντικείμενα.


Το 1957, ο τότε Μητροπολίτης Κρήτης Ευγένιος Ψαλιδάκης απέστειλε επιστολή προς τον Πάπα της Ρώμης, Ιωάννη ΚΓ΄, με την οποία ζητούσε φωτογραφία της Τιμίας Κάρας και αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας.

 

Ο Πάπας Ιωάννης απέστειλε πράγματι τη φωτογραφία και το αντίγραφο της εικόνας και από τότε ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών με ζητούμενο την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου στην Κρήτη καθώς για την  εικόνα της Παναγίας ούτε λόγος να επιτραπεί κάτι τέτοιο από τους Βενετούς.


Το 1964, μετέβη στη Βενετία ομάδα κληρικών και λαϊκών από το Ηράκλειο για να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Τίτου.


Με την ευκαιρία αυτή ο Μητροπολίτης Ευγένιος απέστειλε μια ακόμα επιστολή, προς τον Καρδινάλιο Ιωάννη Ουρμπάνι, Πατριάρχη Βενετίας, στην οποία διετύπωνε την τεράστια επιθυμία Κλήρου και Λαού για επιστροφή της Τιμίας Κάρας στο Ηράκλειο.


Το αίτημα βρήκε καταρχήν θετική ανταπόκριση κι έτσι ο Μητροπολίτης Ευγένιος συνέχισε να στέλνει επιστολές σε προσωπικότητες της Καθολικής Εκκλησίας, με το ίδιο ζητούμενο.


Τελικά ο Πατριάρχης Βενετίας, σε επιστολή του στις 9 Μαρτίου 1965, γνωστοποίησε την οριστική απόφαση για απόδοση της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Τίτου στην Εκκλησία της Κρήτης.


Από την τελετή επανακομιδής το 1966, φωτογραφία από Άγιο Τίτο

Η επανακομιδή έγινε στις 15 Μαΐου του 1966 με πάνδημη συμμετοχή Κλήρου και Λαού σε μια λαμπρή τελετή στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Βενετίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης.


Εκ τότε η Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Τίτου φυλάσσεται στο ναό του στην καρδιά της πόλης και έχει τη δική της γιορτή στις 15 Μαίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της επιστροφής της στο Ηράκλειο.








Σελίδες