Μαρίνα Μπογδάνοβα: Καθαρίζει εθελοντικά τις παραλίες της Χερσονήσου από τόνους σκουπιδιών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Μαρίνα Μπογδάνοβα: Καθαρίζει εθελοντικά τις παραλίες της Χερσονήσου από τόνους σκουπιδιών

  


Η Μαρίνα Μπογδάνοβα κατάγεται από τη Ρωσία και τη Μολδαβία αλλά ζει δεκατέσσερα χρόνια στην Κρήτη με την οικογένεια της.


Εργάζεται ως κομμώτρια στη Χερσόνησο και αν υπήρχαν φωτογραφίες κάτω από τη λέξη «εθελοντισμός» στο ελληνικό λεξικό σίγουρα μια απ’ αυτές θα ήταν και η δική της.


Η Μαρίνα διδάχθηκε ήδη από το δημοτικό σχολείο, όπου φοιτούσε στη Ρωσία, τη σημασία της προσφοράς. Με  συμμαθητές της δημιουργούσαν μικρές ομάδες και πήγαιναν σε γειτονικά σπίτια όπου βοηθούσαν άτομα που είχαν ανάγκη, καθαρίζοντας και κάνοντας άλλες δουλειές για λογαριασμό ανήμπορων γειτόνων τους. Στην πόλη της τιμωρούνταν με πρόστιμο ακόμα κι αυτός που πετούσε αποτσίγαρο στο δρόμο κι έτσι όλοι έμαθαν να μην πετάνε σκουπίδια εδώ κι εκεί.


Όταν ήλθε στην Κρήτη δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια βλέποντας αυτή τη φορά το περιβάλλον να την έχει ανάγκη. Ως χειμερινή κολυμβήτρια ξεκινά την ημέρα της με μπάνιο στις παραλίες της Χερσονήσου.  Δεν χρειάστηκε προσπάθεια για να διαπιστώσει πως η εικόνα που παρουσιάζουν σε επίπεδο καθαριότητας δεν είναι καλή.


Στην αρχή, μετά τη βουτιά της, μάζευε όσα σκουπίδια έβλεπε να υπάρχουν γύρω από το σημείο όπου κολυμπούσε. Την επόμενη μέρα όμως έβλεπε πως η θάλασσα είχε εκβράσει ακόμα περισσότερα. Ξεκίνησε τότε να κουβαλά μαζί της σακούλες σκουπιδιών και να τις γεμίζει. Βλέποντας πως το πρόβλημα όχι μόνο δεν περιορίζονταν αλλά όλο και μεγάλωνε άρχισε να στέλνει μηνύματα και επιστολές στο Δήμο Χερσονήσου ζητώντας του να μεριμνήσει για τον καθαρισμό των παραλιών.


Όταν έκανε την εμφάνιση του ο κορωνοϊός σκέφτηκε πως ήταν μια καλή ευκαιρία, μια και ο περισσότερος κόσμος δεν θα δούλευε, να καθαριστεί και να ομορφύνει η πόλη όπου ζούσε. Δυστυχώς οι ελπίδες της να συμβεί αυτό από τις αρμόδιες αρχές διαψεύσθηκαν.


Έτσι μια μέρα με το γιο της ξεκίνησαν μόνοι τους να καθαρίζουν, επί ώρες, την παραλία στα Μάλια, δίπλα στις αρχαιότητες. Ο κόσμος που τους έβλεπε επιβράβευε την πράξη τους αλλά δε συμμετείχε. Συνέχισε με την παραλία στο Σαραντάρι και τους επόμενους μήνες αφιέρωνε αρκετές ώρες την ημέρα για να καθαρίσει τις παραλίες από τα Μάλια ως τις Γούρνες.


«Για να πάω στις Γούρνες και να καθαρίσω έστελνα μήνυμα με κωδικό παροχής βοήθειας. Αν μου έκαναν έλεγχο θα τους έλεγα πως πήγαινα να βοηθήσω τον Ποσειδώνα να διατηρήσει το σπίτι του καθαρό» μας λέει με πικρία.




Όπως περιγράφει η Μαρίνα Μπογδάνοβα, από κάποια στιγμή κι έπειτα, είχε αρχίσει να βλέπει εφιάλτες με σκουπίδια στον ύπνο της. Έκλαιγε γιατί τη μια μέρα καθάριζε για 4-5 ώρες μια παραλία και την επόμενη η θάλασσα και οι περιπατητές τη γέμιζαν ξανά με σκουπίδια κάθε είδους.


Το πήρε όμως απόφαση πως θα σταματήσει να στεναχωριέται και θα κάνει αυτό που η συνείδηση της επιβάλλει. Από το μυαλό της όμως ποτέ δεν έφυγε η σκέψη πως στη Χερσόνησο και γενικότερα στην Κρήτη,  «πουλάμε» θάλασσα και ήλιο και τουλάχιστον το πρώτο δεν φροντίζουμε να το διατηρούμε καθαρό. Όπως χαρακτηριστικά λέει «Ευτυχώς που δεν έχουμε φτάσει στον ήλιο ακόμα γιατί και αυτόν θα τον είχαμε γεμίσει με σκουπίδια». Και προσθέτει, πως πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως ότι πετάμε στο νερό επιστρέφει σ’ εμάς.


Η προσπάθεια της στην πρώτη καραντίνα συγκέντρωσε τελικά τη στήριξη 10 ατόμων ενώ στη δεύτερη καραντίνα οι άνθρωποι που την βοηθούν να καθαρίσει αυξήθηκαν στους 14. Εξακολουθεί βέβαια να μαζεύει σκουπίδια και μόνη της, όταν πολύ νωρίς το πρωί πηγαίνει για μπάνιο, όμως πλέον οργανώνει και ομαδικές επιχειρήσεις καθαρισμού έχοντας δημιουργήσει στο facebook την ομάδα «Ευσυνείδητοι πολίτες - καθαρό περιβάλλον» ,μέσω της οποίας επικοινωνεί με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.


Μαζί τους έχει προβεί και σε φυτεύσεις μικρών δέντρων και φυτών σε παραλιακά σημεία, αν και δυστυχώς δεν έλειψαν και οι δολιοφθορές σε αυτές τις φυτεύσεις.


Υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τα social media και αναγνωρίζοντας ότι γίνεται κάτι καλό συνδράμουν προσφέροντας σακούλες, γάντια, ακόμα και χρήματα για να αγοραστεί χώμα και φυτά. Άλλοι αγοράζουν πίνακες που ζωγραφίζει  και με τα χρήματα γίνεται προμήθεια υλικών για τον καθαρισμό παραλιών.


Μετά από ένα χρόνο  βοηθήθηκε στην εθελοντική  της προσπάθεια και από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Εθελοντισμού Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο Χερσονήσου Γιώργο Μπαγουράκη αλλά και από το Γιώργο Χαλκιαδάκη.



Τι προτείνει για σχολεία και δήμους


Η ίδια πιστεύει πως πρέπει πάση θυσία στα σχολεία τα παιδιά να διδάσκονται μαθήματα που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Παράλληλα οι δήμοι και ειδικά οι τουριστικοί οφείλουν να έχουν υπηρεσία καθαριότητας ειδικά για τις παραλίες, αφού απ’ αυτές ζουν.


«Αν όλοι μαζί προσπαθήσουμε η κατάσταση θα βελτιωθεί», σημειώνει και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως αν οι αυριανοί πολίτες αποκτήσουν συνείδηση προστασίας του περιβάλλοντος κι όλοι οι υπόλοιποι σταματήσουμε να αδιαφορούμε όταν βλέπουμε στο διάβα μας σκουπίδια ή ακόμα καλύτερα σταματήσουμε να «σπέρνουμε» σκουπίδια στο πέρασμα μας τότε ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.

Πηγή Newshub








Σελίδες