Μαλιώτικο μονοπάτι: Φθάνει ως το Μοχό αποτελώντας στις μέρες μας μια πανέμορφη περιπατητική διαδρομή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Μαλιώτικο μονοπάτι: Φθάνει ως το Μοχό αποτελώντας στις μέρες μας μια πανέμορφη περιπατητική διαδρομή

 


Δεν υπάρχει χρώμα στη φύση που να μην μπορεί να αντικρίσει όποιος περπατήσει την άνοιξη το Μαλιώτικο μονοπάτι.


Μια πραγματική πανδαισία από τα χρώματα της πέτρας, της βλάστησης, του γαλάζιου ουρανού και του μπλε της θάλασσας γεμίζει τις αισθήσεις σε όλη τη διαδρομή απ' όπου διέρχεται το μονοπάτι, το οποίο φτιάχτηκε παλιότερα για να συνδέσει τον οικισμό του Μοχού με τα Μάλια.


Καλύπτει μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, βατή και όμορφη, χωρίς εμπόδια και χωρίς κίνδυνο αποπροσανατολισμού. Εξάλλου πινακίδες και ενδείξεις εισόδου στο μονοπάτι υπάρχουν και στα Μάλια και στο Μοχό.


Το λιθόστρωτο τμήμα του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς είναι τόσο καλά φτιαγμένο που νομίζεις ότι κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια ενώ στην πραγματικότητα μετρά πολλές δεκαετίες ζωής. Μόνο σε 1-2 σημεία του μοιάζει να έχει υποστεί φθορά.


Ήταν η οδός σύνδεσης του Μοχού με τα Μάλια δεδομενου ότι οι δυο οικισμοί είχαν εμπορικές και όχι μόνο σχέσεις. Πάνω σε αυτό περπατούσαν σε δύσκολες εποχές οι μαθητές από τα Μάλια για να μάθουν γράμματα στο σχολείο που λειτουργούσε στο Μοχό. Όσο για τη διακίνηση αγαθών μεταξύ των δυο μερών, αυτή γινόταν με τα γαϊδουράκια. 


Η διάσχιση του τότε δεν παρουσίαζε δυσκολία γιατί αν το προσέξει κανείς, κατασκευαστικά, θα διαπιστώσει πως είχαν μεριμνήσει ώστε να με «στερνιάζει» σε σημεία του το νερό της βροχής (μικρά σκαλοπατάκια) αλλά και να μην γλιστράνε τα ζώα στο λιθόστρωτο καλντερίμι.


Σήμερα το μονοπάτι εξακολουθεί να συνδέει τους δυο οικισμούς του Δήμου Χερσονήσου αλλά έχει χρήση μόνο για αναψυχή.


Κι είναι στ' αλήθεια αναζωογονητικό το να περπατάς εκεί όπου η φύση ταιριάζει αρμονικά με τα έργα του ανθρώπου με τόσο οικολογικό τρόπο. Όλη η διαδρομή προσφέρει εικόνες που δεν περιμένεις να συναντήσεις σε ένα τόσο τουριστικό δήμο. Στα δε τμήματα του μονοπατιού  που η θέα προς τον κόλπο των Μαλίων αποκαλύπτεται οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν  το μαγευτικό σκηνικό.


Δεν είναι τυχαίο που σήμερα αρκετοί πεζοπόροι, τόσο από την Κρήτη όσο και τουρίστες, που βρίσκονται στα μέρη αυτά για τις διακοπές τους, επιλέγουν να κάνουν τη διαδρομή και να θαυμάσουν τις ομορφιές του Μαλιώτικου μονοπατιού.


(Το φωτογραφικό υλικό μας έστειλε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά)















Σελίδες