Εικόνες ντροπής στο δρόμο που συνδέει το Στίρωνα με τις Αμουργέλλες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Εικόνες ντροπής στο δρόμο που συνδέει το Στίρωνα με τις Αμουργέλλες

 


Αυτή την άθλια εικόνα παρουσιάζει σήμερα ο δρόμος ανάμεσα σε Στίρωνα και Αμουργέλλες. Κάδοι σκουπιδιών κλείνουν βαθιές τρύπες στην άσφαλτο με το οδόστρωμα να έχει φουσκώσει και να είναι έτοιμο για βουτιά στο κενό ενώ τη βουτιά ήδη την έχει κάνει ο δρόμος κοντά στις Αμουργέλλες.


Εδώ και μήνες οι κάτοικοι των περιοχών που συνδέει αυτός ο δρόμος βιώνουν ένα μαρτύριο στις μετακινήσεις τους κι αν ήταν μόνο οι ενήλικες θα μπορούσε κανείς να πει ότι ίσως και να είναι σε θέση να αντέξουν και να περιμένουν μήπως και γίνει αποκατάσταση. Όμως απ’ αυτό το δρόμο περνά το λεωφορείο, που όταν τα σχολεία δεν είναι κλειστά, μεταφέρει στις εκπαιδευτικές δομές του Αρκαλοχωρίου 40 μαθητές.


Επειδή το οδόστρωμα όμως έχει διαλυθεί λεωφορείο πλέον δεν μπορεί να μεταβεί σε Αμουργέλλες, Πανόραμα και Στίρωνα κι έτσι οι μαθητές περνούν τη μισή μέρα τους μετακινούμενοι για να φθάσουν στο σχολείο, μέσω Χουδετσίου και Αρχανών.


Οι τοπικές αρχές έχουν απευθυνθεί στην Περιφέρεια Κρήτης για αποκατάσταση του επαρχιακού δρόμου όμως δυστυχώς τους έχουν διαρκώς στο «περίμενε» με την δικαιολογία πως πρέπει να γίνουν μελέτες. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι όταν κατασκεύαζαν αυτό το δρόμο έγιναν μελέτες;


Μια μελέτη σίγουρα θα αναδείκνυε πως άσφαλτος δεν μπορεί να σταθεί πάνω σε έδαφος που «τσουλάει» και παρουσιάζει αστάθεια. Ως εκ τούτου ήταν απαραίτητα πρόσθετα έργα για να μπορεί το οδόστρωμα να παραμείνει σε χρήση χωρίς να καταρρεύσει θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ταλαιπωρώντας εκατοντάδες ανθρώπους που κατοικούν σε αυτά τα χωριά.


Ο δρόμος ή μάλλον ότι απέμεινε απ αυτόν έξω από τις Αμουργέλλες



Έξω από το Στίρωνα


Σελίδες