Η ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη έξω απο τους Βολεώνες Αμαρίου θα αποκτήσει ζωή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Η ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη έξω απο τους Βολεώνες Αμαρίου θα αποκτήσει ζωή

 


Έξω από τον οικισμό των Βολεώνων Αμαρίου και πολύ κοντά στο φράγμα των Ποταμών βρίσκεται μια ερειπωμένη βυζαντινή εκκλησία που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Κι αυτό όχι μόνο λόγω της παλαιότητας της αλλά και γιατί αναμένεται να αξιοποιηθεί, όπως τη βλέπετε στις φωτογραφίες, χωρίς ανακαινιστικές και αναστηλωτικές εργασίες.


Για την ιστορία να πούμε πως πρόκειται για ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη. Σε ερειπώδη κατάσταση βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κανείς δεν θυμάται πότε λειτουργήθηκε, κανονικά, για τελευταία φορά, αν και μια γυναίκα από την περιοχή, ίσως λόγω τάματος, φρόντισε να τελεσθεί εκεί λειτουργία πριν από μια δεκαετία.


Μνήμες εξάλλου δεν σώζονται για το χρόνο κατά τον οποίο εορτάζει. Ωστόσο, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης της έκτασης, όπου βρίσκεται το κτίσμα, Νίκος Ιερωνυμάκης, του έχουν μεταφέρει ότι ίσως γιορτάζει του Αι Γιαννιού του Ρηγολόγου.


Ο ίδιος ανέφερε πως, με βάση την παράδοση, ο ναός λέγεται πως κτίστηκε αφότου η Κρήτη απελευθερώθηκε από το Νικηφόρο Φωκά, αν και βλέποντας τον περισσότερο παραπέμπει σε Ενετοκρατία.


Το κτίσμα του μονόχωρου και καμαροσκεπούς ναού,διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.Από το θύρωμα του χαμηλά λείπουν, μόνο, κάποια πελέκια.


Εσωτερικά φέρει δυο σφενδόνια και είναι δυσδιάκριτο αν έφερε τοιχογραφικό διάκοσμο. Στο ιερό σώζεται η βάση της Αγίας Τράπεζας ενώ στους τοίχους διακρίνονται τα ευμεγέθη πήλινια ακουστικά ηχεία.


Πως θα αξιοποιηθεί


Σε ότι αφορά τώρα την αξιοποίηση να πούμε πως ο κ. Ιερωνυμάκης, που αγόρασε πριν από πέντε χρόνια το ακίνητο όπου βλέπουμε το ναό, σκοπεύει να διαθέσει το χώρο του για τέλεση μυστηρίων.


Στην ιδιοκτησία του πέρασε κι ένας παλιός νερόμυλος που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω. Ο χώρος του νερόμυλου ανακαινίσθηκε και δέχεται επισκέπτες από πέρυσι. Κάποιοι από τους τουρίστες που βρέθηκαν εκεί βρήκαν τον τόπο εκπληκτικό και ειδυλλιακό και μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία να τελέσουν εκεί τους γάμους τους, χωρίς να νοιάζονται για το εάν ο ναός είναι ανακαινισμένος ή όχι.


Ακόμα και σε αυτή την ερειπώδη κατάσταση έχει τη γοητεία του, η οποία μαζί με το πράσινο, που κατακλύζει την περιοχή, φαίνεται να έχει λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση του να αποκτήσει ξανά ζωή η παλιά εκκλησία.


Να πούμε πάντως πως ο κ. Ιερωνυμάκης, που είναι συνταξιούχος καπετάνιος, έχει κληροδοτήσει την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Μονή Αρκαδίου. Βέβαια όπως μας είπε χαρακτηριστικά για την κίνηση του αυτή δεν ενημέρωσε το μοναστήρι κι έτσι η αδελφότητα του δεν το γνωρίζει ακόμα.





Κάποια από τα ακουστικά ηχεία

Η βάση της Αγίας Τράπεζας

Τα περίφημα "πιατάκια" που κοσμούσαν τα υπέρθυρα ναών της βυζαντινής περιόδου και αργότερα της Ενετοκρατίας


Πίσω από το ναό διατηρούνται δομές που χρησιμοποιούσε ο παρακείμενος νερόμυλος



Σελίδες