Ο φροντισμένος ναός των καβαλάρηδων Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου στα Αγρίδια Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ο φροντισμένος ναός των καβαλάρηδων Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου στα Αγρίδια Μυλοποτάμου

 


Στον καταπράσινο οικισμό των Αγριδίων στο Μυλοπόταμο συναντάμε το δίκλιτο ναό των καβαλάρηδων Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου.


Δεν είναι ένας βυζαντινός ναός με τοιχογραφικό διάκοσμο και ίσως για έναν επισκέπτη να περνούσε απαρατήρητος αν δεν ήταν η φροντίδα των ντόπιων που του δίνει κάτι το ξεχωριστό και αξιοπρόσεκτο.


Γυναίκες του χωριού έχουν φτιάξει εργόχειρα με δαντέλες και μ’ αυτά έχουν αγκαλιάσει σχεδόν όλες τις φορητές εικόνες που βλέπουμε κρεμασμένες στους τοίχους της εκκλησίας.


Στα Αγρίδια οι γυναίκες από παλιά είχαν καλή φήμη για τα ωραία υφαντά τους, από την πώληση των οποίων συμπλήρωναν το οικογενειακό εισόδημα.


Το εσωτερικό του σχετικά μικρού ναού είναι γενικότερα φροντισμένο και μαρτυρά πως οι δυο τιμώμενοι Άγιοι χαίρουν μεγάλης αγάπης στην περιοχή.


Στο σημείο αρχικά κτίστηκε το κλίτος που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και στη συνέχεια, κάπου στη δεκαετία του 1970, προστέθηκε κι εκείνο του Αγίου Δημητρίου.


Ο ναός γιορτάζει, και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στα Αγρίδια, στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα ανακομιδής  των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου.


Στην Κρήτη αποκαλούμε αυτή τη γιορτή του Μεθυστή καθώς παλιά εκείνη τη μέρα οι αμπελουργοί άνοιγαν τα βαρέλια τους με το καινούργιο κρασί της χρονιάς.


Δείτε εδώ τον παλιό οικισμό των Αγριδίων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την Στράτα των Αγριδίων όπου αξίζει κάποια στιγμή να περπατήσετε







Ο ξύλινος σταυρός που κρέμεται στην οροφή έχει στη μια πλευρά του στην παράσταση της Σταύρωσης και στην άλλη της Ανάστασης







Σελίδες