Xαμός με τα "φρούτα του δράκου" που πωλούνται και στο Ηράκλειο μέχρι 20 ευρώ το κιλό! - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Xαμός με τα "φρούτα του δράκου" που πωλούνται και στο Ηράκλειο μέχρι 20 ευρώ το κιλό!

 


Τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας μικρός χαμός στις διαδικτυακές ομάδες που ασχολούνται με φυτά με το περίφημο dragon fruit ή pitihaya ή φρούτο του δράκου.


Όλοι θέλουν να καλλιεργήσουν και να παράξουν αυτό το φρούτο και αναζητούν είτε τον καρπό, για να πάρουν τα σπόρια του, ή μοσχεύματα τα οποία χρυσοπληρώνουν σε άτομα που ασχολούνται με τη μαζική καλλιέργεια τους και μπορούν να τα αποστείλουν, μέσω ταχυδρομείου, οπουδήποτε στην Ελλάδα.


Πλέον τα φρούτα του δράκου μπορεί κανείς να τα βρει στο Ηράκλειο, και σε όλη την Κρήτη, σε καταστήματα που πωλούν λαχανικά κι φρούτα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε τιμές που «τσούζουν», φθάνοντας μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό.


Τι κάνει όμως αυτό το φρούτο τόσο ξεχωριστό και γιατί τόσο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και κατανάλωση του;


Καταρχήν να πούμε πως αν υπήρχε μόδα στα φυτά τότε το τελευταίο trend θα ήταν τα dragon fruits. Παρότι η γεύση τους δεν είναι τόσο συγκλονιστική, ώστε να δικαιολογείται η μεγάλη επιθυμία απόκτησης φυτών του, όσοι ασχολούνται με τα εξωτικά είδη επιθυμούν διακαώς να έχουν φρούτα του δράκου στη συλλογή τους.


Τα dragon fruits προέρχονται από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με το μύθο ο καρπός τους δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από τη φωτιά που πετούσαν οι δράκοι από το στόμα τους.


Κατά τη διάρκεια μιας μάχης ο δράκος εκτόξευε φωτιά κι αυτή στην κατάληξη της γινόταν καρπός. Όταν ο δράκος σκοτωνόταν, ο καρπός συλλεγόταν από τους νικητές στρατιώτες και παρουσιαζόταν στον αυτοκράτορα ως θησαυρός και λάφυρο.


Το dragon fruit εισήχθη στο Βιετνάμ από τους Γάλλους πριν από εκατό χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Γάλλοι μετέφεραν το φρούτο από τη Νικαράγουα και την Κολομβία ή τη Γουιάνα το 1870.




Θρεπτικά συστατικά


Το φρούτο του δράκου είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Επιπλέον έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και συμβάλει στην υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Μπορεί να τo βρει κανείς σε διάφορες ποικιλίες με σάρκα λευκή, ροζ, κόκκινη, πράσινη, κίτρινη.


Ειδικά αυτό με τη κόκκινη σάρκα περιέχει το αντιοξειδωτικό βητακυανίνη, μια ισχυρή φυτική χρωστική η οποία του δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα και προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο διακόπτοντας τις μεταλλάξεις των κυττάρων.


Τα 198 γραμμάρια σάρκας dragon fruit παρέχουν περίπου 21 mg βιταμίνης C, η οποία αντιστοιχεί στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.


Οι σπόροι του επίσης έχουν ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη διέγερση της κινητικότητας του εντέρου.Επιπλέον περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6 λιπαρά) τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.


Το εν λόγω φρούτο είναι τέλος μια καλή πηγή σιδήρου και καλίου.


Ευδοκιμεί στην Κρήτη


Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης ευνοούν την καλλιέργεια του dragon fruit. Το φυτό που μας δίνει τα φρούτα του δράκου στην ουσία είναι ένας επιφυτικός κάκτος. Αναρριχάται με τη χρήση εναέριων ριζών και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10 μέτρα.


Όταν ανθίσει μας δίνει μεγάλα λευκά λουλούδια και μάλιστα είναι φυτό που μπορεί να ανθίσει 3-6 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας.


 Τα λουλούδια του μαραίνονται μέσα σε λίγες ώρες. Προτιμά καλά αποστραγγισμένο έδαφος και περιοχές με μέτριες βροχοπτώσεις.


Πηγή: mydiatrofi




Σελίδες