Η Στράτα των Αγριδίων: Μια εύκολη και σύντομη διαδρομή για περπάτημα με πολλές ομορφιές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Η Στράτα των Αγριδίων: Μια εύκολη και σύντομη διαδρομή για περπάτημα με πολλές ομορφιές


 Η απόσταση που καλύπτει είναι κάτι λιγότερο από τρία χιλιόμετρα όμως είναι ικανή να χωρέσει τόση ομορφιά και πράσινο όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ο λόγος για την Στράτα των Αγριδίων μια πεζοπορική διαδρομή στο μέσα Μυλοπόταμο, εύκολη, σύντομη και ικανή να φέρει σε επαφή εκείνον που θα την διανύσει με όλη τη φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά και με αξιόλογα μνημεία και άλλα πολλά σημεία ενδιαφέροντος.


Η Στράτα των Αγριδίων, είναι στην πραγματικότητα τμήμα μιας εκ των παλαιότερων οδικών αρτηριών της Κρήτης, ένα μονοπάτι με ιστορία που χάνεται πίσω στην αρχαιότητα τότε που η μετακίνηση του πληθυσμού γινόταν μέσω μονοπατιών κι όχι δρόμων.


Η διαδρομή, που οριοθετείται ως Στράτα των Αγριδίων, καλύπτει την απόσταση από το Μοναστήρι του Χριστού στη Χαλέπα εως την  παλιά εθνική οδό, στο σημείο όπου βλέπουμε τη διασταύρωση προς τα χωριά Αγρίδια , Τσαχιανά, Κρυονέρι, Αίμωνα και Χώνο.


Η Στράτα των Αγριδίων, όπως διαβάζουμε στις σχετικές πινακίδες που καθοδηγούν τον περιπατητή, προσφέρει όλες τις φυσικές ομορφιές του Ψηλορείτη συνδυάζοντας αρμονικά τα περιβαλλοντικά με τα γεωλογικά και τα ανθρωπογενή στοιχεία της περιοχής. 


Κυρίαρχο τμήμα του μονοπατιού είναι το φαράγγι των Αγριδίων με το εξαιρετικό πρινόδασος του όπως και η ιστορική Μονή της Χαλέπας (δείτε εδώ).


Στη διαδρομή αξίζει να σταθείτε στο νερόμυλο του Μαρή, να θαυμάσετε ότι έχει απομείνει από τις παλιές φάμπρικες που λειτουργούσαν στην περιοχή, να περπατήσετε μέσα στον παλιό οικισμό των Αγριδίων (δείτε εδώ) κι επίσης να καθίσετε στην Πηγή Κατσερή, η οποία τροφοδοτούσε με νερό τους κατοίκους από την αρχαιότητα. Η πηγή έχει αποκατασταθεί και εξωραϊσθεί με έργα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να ξαποστάσει και να θαυμάσει το σημείο.


Η συνολική διαδρομή, η οποία έχει αναδειχθεί από το Δήμο Μυλοποτάμου, είναι 2.850 μέτρα και το υψόμετρο ξεκινά από τα 200 μέτρα και φθάνει ως τα 400. Με σταθερό βηματισμό μπορεί να καλυφθεί σε 1,30 ώρα περίπου.




Στην πηγή Κατσερή 

Στον παλιό οικισμό των Αγριδίων 






Το καθολικό της Μονής στη Χαλέπα



Σελίδες