Ο εντυπωσιακός πεντάτρουλος ναός της Αγίας Παρασκευής στον Πανασό με το βενετσιάνικο αρκοσόλιο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ο εντυπωσιακός πεντάτρουλος ναός της Αγίας Παρασκευής στον Πανασό με το βενετσιάνικο αρκοσόλιο

 


Λίγο έξω από τον οικισμό του Πανασού βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής.


Όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που σας παραθέτουμε πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό κτίσμα.


Πέντε τρούλοι δεσπόζουν πάνω από το ναό, ο οποίος κτίστηκε λίγο μετά την Γερμανική Κατοχή.


Ωστόσο στο σημείο αυτό προϋπήρχε εκκλησία και την παρουσία της δείχνει το ταφικό μνημείο (αρκοσόλιο) που βλέπουμε στη νότια πλευρά του μεταγενέστερου κτίσματος.


Το αρκοσόλιο μας παραπέμπει στην Ενετοκρατία, περίοδο που συνηθίζονταν τέτοια εντυπωσιακά ταφικά μνημεία μέσα ή έξω από ναούς για την ταφή κτητόρων και μοναχών ή ιερέων.


Κάτοικοι του Πανασού θυμούνται ακόμα το αρκοσόλιο γεμάτο ανθρώπινα οστά, ένδειξη του ότι είτε δεν είχε ταφεί σε αυτό μόνο ένα άτομο είτε λειτουργούσε ως χωνευτήρι οστών μετά από εκταφές.


Ο πρώτος ναός που υπήρχε στην περιοχή, από την Ενετοκρατία, είχε κτιστεί λίγα μέτρα πιο πάνω από την εκκλησία που βλέπουμε σήμερα. Όμως το έδαφος εκεί ήταν ασταθές και δυστυχώς το κτίσμα διολίσθησε και κατέρρευσε.


Επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής αποτελούν οι αρχαίοι δόμοι από το ναό, που παραμένουν στην αρχική τους θέση, περίπου 20 μέτρα πιο πάνω.


Από την κατάρρευση γλύτωσαν μόνο ένα ένα μέρος του δαπέδου του αρχικού κτίσματος και το αρκοσόλιο, το οποίο έμεινε ανέπαφο τόσο κατά την ανοικοδόμηση του ναού, στη σημερινή του θέση, γύρω στα 1945, όσο και κατά την τελευταία ανακαίνισή και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.


Μάλιστα υπάρχουν μνήμες με το θόλο του αρκοσολίου να φέρει ίχνη αγιογραφιών, τις οποίες σήμερα ελάχιστα μπορεί ένα έμπειρο μάτι να διακρίνει.


Εσωτερικά ο ναός της Αγίας Παρασκευής είναι λιτός, με ένα ξύλινο τέμπλο που κοσμούν οι εικόνες της τιμώμενης Αγίας μαζί με εκείνες του Χριστού και της Παναγίας.


Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν Αγία Παρασκευή και σε απόσταση λίγων μέτρων από την περίφημη μνημειακή ελιά του Πανασού.


Το ελαιόδεντρο είναι ηλικίας τουλάχιστον 3000 ετών και προστατευόμενο.









Η μνημειακή ελιά του Πανασού


Σελίδες